Play ponuda

Amerikanac uhapšen zbog pretnji ambasadoru SAD i čikaškim Srbima

shimmer fallback

Sve zbog toga što mu žena Srpkinja nije dobila dužu vizu

22.5.2013.
12:39
Play ponuda

Američki državljanin, koji živi u okolini Čikaga, priveden je zbog pretnji da će ubiti ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija i članove njegove porodice. On je ove pretnje izrekao u raspravi zbog vize za njegovu ženu koja je iz Srbije, prenose američki mediji, navodi Blic.

Tužilaštvo je saopštilo da je uhapšen Rasel Gordon (48), američki državljanin koji je živeo u Srbiji od 1996. do 2012. godine. Gordon je, prema tim navodima, napisao i da bi mogao da puca i na Srbe koji žive u Čikagu. Gordona je razbesnelo to što je njegova žena dobila samo dvonedeljnu vizu za boravak u SAD. U njegovom hapštenju učestovali su specijalci obučeni za uklanjanje bombi, kao i policajci iz šerifove kancelarije u okrugu Kejn i lokalni policajci iz Mekhenrija, gde Gordon živi. Televizija WBBM iz Čikaga javila je da je američka ambasada u Beogradu prve pretnje dobila početkom februara.

Planirao napad na porodicu Kirbi i srpske diplomate

Do Gordonovog hapšenja je došlo kada je njegova supruga obavestila ambasadu u Beogradu o njegovim planovima da ubije ambasadora SAD u Srbiji, njegovu ženu i dve ćerke, kao i još jednog zvaničnika Stejt Departmenta. Prema njenim navodima, Gordon je planirao da ubije i srpske diplomate u Čikagu, i to na mestima na kojima se čikaški Srbi najčešće sastaju. Ukoliko bude proglašen krivim, Raselu Gordonu preti kazna zatvora od pet godina, uz novčanu kaznu od 250.000 dolara.

Play ponuda
Play ponuda