Krvavoj gozbi nema kraja – komarci ne posustaju

Premda je njihova sezona odavno završila, leteće krvopije u priličnom broju odjednom su se pojavile i u prvom tjednu studenoga, što je uznemirilo Osječane.

9.11.2010.
15:55
VOYO logo

Mnogo što je proteklih dana Osječane podsjetilo na davno minulo ljeto: neuobičajeno toplo i suho vrijeme, sunčane naočale, kratki rukavi, ali i – komarci.

"Znamo da je ljudima čudno što komarce moraju ubijati u ovo doba godine, jer oni se obično prestanu pojavljivati najkasnije početkom listopada. No, temperature zraka oko 20 stupnjeva i temperature vode oko 15 omogućile su izlijetanje odraslih komaraca koji su se već spremali za zimsku hibernaciju po šupama i podrumima. No, nije riječ o masovnoj pojavi ili većoj generaciji, pa nema potrebe za većom akcijom tretiranja", tvrdi Stjepan Rudan, ravnatelj osječkog Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rudan u razgovoru za Glas Slavonije kaže da će se komarci povući već ovaj tjedan, uslijed najavljenog zahlađenja, pa će se djelatnici koji obavljaju tretiranje moći mirno pripremiti za redovitu zimsku akciju tijekom prosinca.

Potrošeni milijuni kuna

Krajem godine u Osijeku će se provesti zimska akcija tretiranja, u kojoj će se insekticidom uništavati odrasli komarci, ponajprije ženke, koji se smjeste na pogodna mjesta, da bi preživjeli zimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je najavio Rudan, ovogodišnja akcija će obuhvatiti između 30 i 36 tisuća objekata na području Osječko-baranjske županije, a stajat će gotovo 700 tisuća kuna.

Zbog proljetnih poplava na osječkom području, ove godine dogodila se prava najezda komaraca. Za njihovo tretiranje Grad Osijek u 2010. godini osigurao je približno 11 milijuna kuna, a Osječko-baranjska županija, zajedno s gradovima i općinama, još dva milijuna. Na to sve treba dodati PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007100121006 arti-201007270827006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo