Zašto jesti mango – i to s korom!

Obilje antioksidansa iz svježeg manga djeluje povoljno u prehrani ljudi s problemima krvožilnog sustava. A zbog prisustva vlakana, koristan je i kod ljudi s usporenom probavom.

3.3.2010.
15:36
VOYO logo

Zreli plod manga, koji ovisno o kultivaru može biti različitih boja, od potpuno žute do ljubičaste, obično je veličine kruške. Meso ploda iznimno je ukusno, slatkog i aromatičnog okusa. Ako se plod bere nezreo, može se koristiti i u slanim jelima jer je mnogo manje sladak i daje jelima ugodnu egzotičnu aromu.

No, zreo plod se znatno više koristi. Od njega se uglavnom proizvode takozvani egzotični sokovi i deserti. Sadrži puno vitamina A, E i C, vitamine B skupine (pogotovo B6) i, zanimljivo, vitamin K, koji sudjeluje u procesima zgrušavanja krvi. Od minerala, bogat je kalijem i bakrom. No, ono što ga čini pogotovo zanimljivim je sadržaj sve popularnijih spojeva, polifenola i karotenoida, koji dodatno pridonose njegovoj ljekovitosti. Kora ploda manga izrazito je bogata prehrambenim vlaknima koji stimuliraju probavu i održavaju zdravlje crijeva. Kao i avokado, plod sadrži i masnoće bogate esencijalnim masnim kiselinama, poput linolne kiseline, piše Vaše zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svih navedenih razloga, mango je dobrodošao dodatak prehrani u svakom godišnjem dobu, ali je, nažalost, kod nas još uvijek nedovoljno korišteno voće.

Ekstrakti raznih dijelova manga (od ploda do kore drveta) katkad završavaju u dodacima prehrani. Obilje "antioksidansa", u biti mahom protuupalnih tvari, djeluje povoljno u prehrani ljudi s problemima krvožilnog sustava. Zbog prisustva vlakana, koristan je i kod ljudi s usporenom probavom. Ispitivanja protutumorskog djelovanja kemijskih spojeva iz manga za sada ne mogu opravdati upotrebu manga i njegovih ekstrakata kod takvih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo