Članovi sindikata mogu dobiti stanove za 985 €/m²

U proljeće sljedeće godine u Virovitici će početi gradnja četverokatnice sa 60 stanova, u kojoj cijena kvadrata neće biti viša od 985 eura.

2.12.2009.
15:42
VOYO logo

Ovu neprofitnu stanogradnju pokrenuli su sindikati državnih i javnih službi koji djeluju u Matici hrvatskih sindikata.

Naime, u iznos gradnje su uključeni samo stvarni troškovi gradnje – zemljište, projektiranje, materijal, rad, nadzor, doprinosi, priključci kao i cijena kapitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Osnovali smo društvo Matica stanogradnja kako bismo našim članovima, a njih je stotinjak tisuća, omogućili da uz što povoljnije uvjete riješe stambeni problem – kaže predsjednik uprave društva Matica stanogradnja Alen Janičić za Večernji list.

Iako tek treba vidjeti je li ovakav pilot-projekt uspješan i isplativ, u Matici stanogradnji već najavljuju gradnju stanova i u drugim gradovima. Do sredine prosinca bit će predstavljena idejna rješenja za stotinjak stanova u Zagrebu i u Osijeku, te 75 stanova u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, virovitičke stanove projektirali su arhitekti iz zagrebačkog studija Qunatum. Dvosobni stanovi imaju 36 kvadrata, a trosobni od 53 i 55 kvadrata, a svaki centimetar prostora je iskorišten, kaže Janičić.

Također, kako Matica stanogradnja gradi za poznate kupce, dala im je i mogućnost da u fazi razrade idejnog rješenja do određene mjere utječu na tlocrtni izgled svoga stana, ali i na površinu, pa mogu u jedan stan spojiti dva manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja o gradnji stanova bez profita za članove sindikata državnih i javnih službi rodila se nakon uspješnog projekta Sindikata policije Hrvatske, odnosno sindikalne podružnice Policijske postaje Umag, koja je 2006. u Novigradu u Istri sagradila dvije zgrade, svaku sa šest stanova, kojima je kvadrat stajao samo 770 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo