Stojim iza svojih riječi – cjepivo je opasno!

'Nije me niti najmanje strah progona. Stojim iza svojih riječi. Što se tiče štetnih informacija, očito su takve potekle od WHO-a.

2.1.2010.
17:28
VOYO logo

Imunološki zavod zatražio je kazneni progon dr. Srećka Sladoljeva, svog zaposlenika i člana NO Zavoda, "zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih glasina".

Dr. Sladoljev smatra da je odluka o kaznenom progonu djelo ljudi koji su visokopozicionirani u Ministarstvu zdravstva, HZZO-u i Hrvatskom fondu za privatizaciju, a da je krajnji cilj ukloniti ga iz NO-a prije privatizacije Imunološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno je da je kaznena prijava napisana, a ako se dokaže namjera uznemiravanja, prijeti Vam zakonom predviđena kazna do šest mjeseci zatvora. Strahujete li od progona?

"S jedne strane imate mladež HDZ-a koja se u grupama ide cijepiti, a s druge mladež SDP-a koja se ne ide cijepiti. Ali, pitanje cijepljenja nije političko pitanje, već je to pitanje zdravlja." Ne, nije me niti najmanje strah progona. Stojim iza svojih riječi. Što se tiče štetnih informacija, očito su takve informacije potekle od WHO-a. Rekli su da će biti pandemija, a ona se proglašava kada se zarazi najmanje 10 posto stanovništva. Riječ je o pojedinačnim slučajevima. U Hrvatskoj su od svinjske gripe umrle 22 osobe, a s obzirom da je u većini slučajeva riječ o teškim bolesnicima, nije sigurno da su sve smrti izazvane virusom svinjske gripe. Pretklinička ispitivanja nisu napravljena jer se puno čeka i jer puno koštaju, pa se 'pretklinički pokus' dogodio na ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju li u razvoju cjepiva kliničkim ispitivanjima na ljudima uvijek prethoditi pretkliničke studije na životinjama?

Ne, nitko ih u povijesti nije napravio, dok se nije dogodio zaljevski sindrom, kada je 200 tisuća američkih vojnika oboljelo zbog potentnog adjuvantiranog cjepiva. Utvrđeno je da su njihovi zdravstveni problemi povezani s autoimunošću, nakon čega je cjepivo izbačeno iz američke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je cjepivo protiv virusa svinjske gripe rizično?

Problem kod svinjske gripe je što je ovaj tip virusa kombinacija, ne samo humanog virusa, nego kombinacija ptičjeg i svinjskog virusa. Kad se on genetski udalji od ovog standarda – sezonskog, koji inače napada ljude, onda postoji vrlo velika vjerojatnost da postane potentni ili moćni imunogen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimio i montirao Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepiti se ili ne cijepiti – što je pametnija odluka za ljude koji su kronični bolesnici?

Cijepljenje je zaista bolja varijanta za građane čije je zdravlje kompromitirano. Zbog kronične bolesti njihov imunološki sustav nije snažan. Imati takav imunološki sustav i oboljeti od H1N1 za njih može biti pogubno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za zdrave ljude?

Bježite od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li saznanja koliko je u Hrvatskoj do sada potrošeno cjepiva protiv virusa svinjske gripe?

S nabavom cjepiva protiv H1N1 bit će totalni debakl, ali to će Ministarstvo tajiti. U Hrvatsku je stiglo sigurno 1,5 milijuna cjepiva, što je bio interventni uvoz, a ukupno se spominjalo uvoz 2,2 milijuna doza. Ne znam je li naknadno još stiglo. Ovih milijun i pol doza košta najmanje 10 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u medije izašla priča o malverzacijama u Imunološkom zavadu, ravnateljica Tatjana Sindik-Milošević Vas je doslovno izbacila s radnog mjesta. Kakva je sada situacija?

Nalaz Državnog inspektorata proglasio je moju suspenziju protuzakonitom. Poslodavac me tužio za odavanje "poslovne tajne", pa na svoje radno mjesto ne mogu dok sudski postupak ne bude okončan. Prvo ročište zakazano je za veljaču sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se zapravo o jednom dobro koordiniranom pokušaju da me se prestraši kao čovjeka. Informacija o tome da sam ja medijima odao tajnu je apsolutno netočna. Postojala je opasnost da se za moju tvrtku dogodi velika šteta, s obzirom da se tako postupalo i prijašnjih godina. Sada se radilo o nevjerojatnom iznosu od preko 300 milijuna kuna, bez čvrstih ugovora o daljnjoj distribuciji. I sve ono što javnost vjerojatno već zna, da je u poslovanju dviju državnih firmi odjedanput izniknula privatna firma koja ubire proviziju, a da za to uopće službeno ne zna NO.

O kojoj tvrtki je riječ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka se zove Pharmagent i ona temeljem dvaju bezličnih ugovora ubire proviziju kada cjepivo uđe u Hrvatsku, ali i kada HZZO to cjepivo proda. Provizija je osam posto, a osam posto na preko 300 milijuna kuna nije zanemariva svota. Od 2007., kada je sklopljen ugovor, Pahrmagent je na proviziji na cjepivima zaradio oko 8,5 milijuna kuna, od čega je sigurno da mu je isplaćeno oko 5 milijuna kuna.

Veći je problem što je mimo čvrstog ugovora s HZZO-om, Uprava preko tih ugovora nabavljala kontingente cjepiva protiv gripe i nije ih realizirala. Nakon prve godine kada je tri milijuna kuna završilo u smeću, kao član NO-a intervenirao sam i od Uprave tražio da pokaže čvrste ugovore, a potom da s Novartisom dogovara količine iznad hrvatskih potreba. Ali, 2008. je opet naručeno više cjepiva, čak četiri puta, i opet su završila u smeću. Rezultat toga je preko 11 milijuna kuna gubitka u prošloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimio i montirao Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ugovoru za 2009. planirana je nabavka cjepiva za 330 milijuna kuna, gotovo sedam milijuna doza cjepiva, a osigurano je bilo svega 1,5 milijuna doza. Takav rizik je bio nedopustiv.

Informacije koje su izašle u medije mogle su izaći isključivo iz ureda ministra Milinovića ili ureda ravnatelja HZZO-a. Sumnjam da sam preopasan toj firmi. Ima puno indicija da je glavni cilj ljudima u Nadzornom odboru privatizacija Imunološkog zavoda, i to prvenstveno zbog vrijednih nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite reći da se Imunološki zavod želi privatizirati po hrvatskom modelu – uništiti pa prodaj?

Sistematsko uništavanje Zavoda koje traje 20 godina je već zapravo dovršeno. Krediti, hipoteke i zadužnice su već dosegle, ako ne i premašile vrijednost temeljnog kapitala koji iznosi 80 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristiglo je pet ponuda za privatizaciju Imunološkog zavoda, a najzanimljivija je ona koja je poslana iz Odvjetničkog ureda Uskoković, koji se povezuje s Fimom i Podravkom, za nepoznatog interesenta. Ponuda Hanžekovićeve Veterine, koja je javno preko medija iskazala namjeru o kupnji Zavoda, nije među pristiglom dokumentacijom.Kako to da Imunološki zavod već godinama nema licencu Svjetske zdravstvene organizacije?

Umjesto da se novcem od kredita, desecima milijuna kuna nabavlja kapitalna oprema (sustav dobave vode i sustav dobave kvalitetnog zraka i sustav 'kampiranja' finalnog proizvoda), on se trošio na javnu nabavu, konzalting i projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je licenca izgubljena i koliko novca treba za modernizaciju koja bi zadovoljila standarde WHO-a?

Zavodu je za opremu potrebno par milijuna kuna. Licenca je izgubljena 1997., ne zato što su naša cjepiva nekvalitetna, nego upravo zbog zastarjele opreme. Još 2004., kada smo trebali otići u stečaj, otišli smo u Ministarstvo kod tajnika Golema i molili da se nama pogoduje za posao s gripom. Ta inicijativa nije potekla niti od Uprave niti od NO-a, nego od radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, taj posao iz financijskih problema nije izvukao Zavod?

Tada je tek krenulo po zlu. Uređenje prostora po nevjerojatnim cijenama i bez natječaja, bacanje novca na konzalting, ugovori bez procjene rizika i cjepivo koje je završavalo u smeću. I to je povijest jedne moćne firme od strateškog značenja za državu.

Prethodni članci:

arti-200912300152006 arti-200912300085006 arti-200912270158006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo