Upale grla – što sve može pomoći?

Upale krajnika i druge infekcije grla ne smijemo ignorirati. Međutim, osim antibiotika mogu pomoći i neke druge metode liječenja.

28.12.2011.
10:15
VOYO logo

Upala krajnika, malih okruglih limfnih žlijezda koje se nalaze s obje strane grla, ili tonzilitis najčešće se javlja kod djece mlađe od devet godina. Tonzilitis nastaje zbog izloženosti krajnika mikroorganizmima koji uzrokuju upale.

Ne liječi li se na vrijeme, upala krajnika može prerasti u ozbiljno stanje. Važno je stoga infekcije liječiti antibioticima – u protivnome može doći do oštećenja srca ili reumatične groznice. Međutim, budući da uzrok simptoma često nisu bakterije, a možda nije ni došlo do infekcije, uzimanje antibiotika neće pomoći nego odmoći. Možda je uzrok bolesti virus, alergija ili poremećaj vezivnog tkiva. Često je zato mudrije uzeti uzorak i u laboratoriju utvrditi uzročnika. Posebno ako uzrok simptoma nije očit, zahtijeva dugotrajnu terapiju antibioticima ili prvi antibiotik ne djeluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj se način može izbjeći upotreba antibiotika širokog spektra djelovanja koji mogu izazvati da druge bakterije postanu otporne na antibiotike širokog spektra. Recite liječniku ukoliko ste nedavno uzimali antibiotik. Ako ste u roku od tri mjeseca nakon terapije antibioticima razvili bakterijsku bolest, možda ste dobili infekciju koja je otporna na lijek pa zahtijeva drugu vrstu antibiotika.

Prvi je korak, dakako, posavjetovati se s liječnikom i nabaviti odgovarajući lijek. Pa ipak za dobro funkcioniranje imunološkog sustava najvažniji ste vi sami. I emocije koje su u nama mogu utjecati na njegov rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacite ljutnju i gnjev

Liječnicima je odavno poznato da ljutnja štetno djeluje na ljudsko tijelo. Može uzrokovati povišenje krvnog tlaka, promjene u arterijama, dišne probleme, poremećaje u radu jetara, promjene u izlučivanju žuči i oštećenja gušterače. Smatra se da ljutnja izaziva i poremećaje poput astme, bolesti oka, kožnih bolesti, upala grla te čireva, kao i zubne i probavne smetnje.

No, u borbi protiv upale krajnika i ostalih infekcija grla mogu pomoći i neke biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češnjak

Osim što snizuje visoki tlak, bijeli luk liječi i sve vrste infekcija grla. Bojite li se neugodnog mirisa, stručnjaci preporučuju uzimanje dviju kapsula bijelog luka dnevno – i kod upale grla i kod upale krajnika. Pojedini stručnjaci prednost ipak daju svježem češnjaku. Protiv upale krajnika možete se boriti i juhom od luka – i bijelog i crvenog, a koristiti možete bilo koji recept koji vam odgovara. Mali savjet – u juhu dodajte dodajte začine koji sadrže vitamin C, te druga učinkovita sredstva protiv upale grla: crvenu papriku, đumbir, hren ili papar.

Kadulja

Za upalu krajnika dobra je i kadulja. Točnije, grgljanje čaja od ove biljke. Kadulja obiluje taninom, supstancom koja smiruje i ublažava grčeve, te je dobro sredstvo za borbu protiv mikroba. Osim toga, kadulja je poznata po antiseptičkim svojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrumi i vitamin C

Vitamini C koji se nalaze u agrumima odlična su pomoć kod streptokoka, koji često izazivaju upalu krajnika. Naime, vitamin C potiče imunološki sustav na izlučivanje većih količina makrofaga, koji uništavaju streptokoke. Uz agrume, dobar izvor vitamina C su i gorka dinja, šipak, te slatka i crvena paprika.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo