Play ponuda

ZBOG TUĐE POGREŠKE STUDENTICA JEDVA KRPA KRAJ S KRAJEM: / 'Uplatili su mi previše novca, a onda je stiglo pismo...'

Image
Foto: BBC

Dolazi iz obitelji radničke klase pa je pretpostavila da će zbog toga vjerojatno dobiti nešto veći kredit.

30.9.2019.
20:38
BBC
Play ponuda

Studentica iz Velike Britanije tuži englesku tvrtku koja studentima nudi povoljne kredite i pomaže u financiraju studija. Lottie Maddison (24) je kreditna kompanija Student Finance England na prvoj godini studija isplatila 2295 funti više.

Bila je to pogreška koja je djevojku dovela do situacije u kojoj se doslovni bori za preživljavanje. Iz spomenute kompanije Lottie su obavijestili kako će joj višak uplaćenog novca skidati s računa tijekom druge i treće godine studija.

shimmer fallback
shimmer fallback

U početku joj nije bilo sumnjivo...

Studentica, koja je sada nadomak magistarske diplome, kaže kako je zbog toga novca morala raditi dodatne poslove uz redovan studij, kako bi mogla pokrivati troškove stanarine i osigurati si osnovne uvjete za život.

"Moj se cijeli život okrenuo naglavačke. Nisu pokazali ni dozu suosjećanja. Nisam dobila ni ispriku ni objašnjenje", rekla je za BBC Lottie, kojoj je Student Finance England na prvoj godini studija isplatio 3500 funti.

Studentica objašnjava kako joj prevelik iznos novca u početku nije bio sumnjiv. Dolazi iz obitelji radničke klase pa je pretpostavila da će zbog toga vjerojatno dobiti nešto više novca. Međutim, kasnije je primila pismo u kojemu je stajalo da je došlo do pogreške te da su je preplatili s gotovo 2300 funti, koje će joj sada uzeti.

shimmer fallback
shimmer fallback

Preko noći je ostala švorc

Zbog te je pogreške Lottie morala posuditi novac od prijateljice kako bi podmirila trošak stanovanja, koji je iznosio 700 funti mjesečno. Kako su se računi počeli gomilati, studenticu je počela mučiti tjeskoba jer je jedva krpala kraj s krajem.

Njezini su financijski problemi dosegnuli vrhunac kada su joj u poštanski sandučić počela stizati upozorenja od vodovoda. Naime, zbog nepodmirivanja računa, prijetilo joj je isključivanje vode, a Lottie nije imala dovoljno novca da ih plati.

Glasnogovornik tvrtke Student Finance England oglasio se o njezinu slučaju. "Početni zajam je studentici povučen nakon što se ispostavilo da su prihodi njezine obitelji veći nego što je bilo navedeno u zahtjevu. Kako se ovo više ne bi događalo, apeliramo na studente i njihove skrbnike da u zahtjevu za studentski zajam navode točne podatke", poručili su iz spomenute tvrtke za BBC.

Play ponuda
Play ponuda