Play ponuda

UPOZNALA LJUBAV ŽIVOTA: / 'Dečko mi se zove Adnan, migrant je iz Sirije i volim ga'

Image
Foto: Telegraf

Smiljana Đorđević, ekonomistica iz Beograda, otišla je u Njemačku zbog posla no nije ni sanjala da će se tamo zaljubiti, i to u migranta iz Sirije.

30.7.2016.
8:20
Telegraf
Play ponuda

Ljubav između djevojke iz Beograda i migranta iz Sirije – zvuči pomalo nerealno, zar ne? Ali, Telegraf donosi priču koja nas uvjerava da je i to moguće.

Smiljana Đorđević (35), ekonomistica iz Beograda, otišla je prije godinu dana službeno u Njemačku. Do tada se u Beogradu već imala prilike susresti s migrantima, ali kako sama kaže, bilo joj je nezamislivo da će se s jednim od njih čak upustiti u romansu.

Vlak pobjegao pred nosom

"Upoznali smo se na željezničkoj stanici u Hanoveru. Propustila sam vlak, dečko je bio na stanici i vidio da mi je doslovno otišao ispred nosa, prišao mi je i rekao da sljedeći kreće za dvadeset minuta. Pitao me je možemo li se upoznati na iznenađujuće dobrom engleskom. Rekao je da se zove Adnan", priča Smiljana.

Rekla je da joj nije bilo ni na kraj pameti da je dečko sa željezničke stanice migrant.

"Bio je u svijetlim, čistim trapericama i bijeloj ispeglanoj košulji. Još kad je progovorio na skoro perfektom engleskom, zaista sam mislila da nije migrant. Čim mi je rekao da je iz Sirije i da je u Njemačku došao tražiti azil, pitala sam ga odakle mu glačalo? Nasmijao se i rekao da ih u smeštaju baš fino paze i da čak i glačalo imaju. Govorio je smijući se, dok su mu se nestvarno bijeli zubi caklili na suncu", ispričala je.

Dobri uvjeti za azilante

Prema njezinim riječima i tome što joj je mladić ispričao, uvjeti za azilante u Njemačkoj su na zavidnoj razini.

"Adnan je migrant iz Sirije, u Njemačkoj je oko godinu dana. Podnio je zahtjev za azil i još uvijek čeka odobrenje, a to je procedura koja dosta dugo traje. Do tada je u kolektivnom smještaju. Prolazi kroz razdoblje asimilacije, uči jezik i čeka. Rekao mi je da čim podnesu zahtjev za azil, dobijaju 600 eura svaki mjesec, što im omogućuje zaista normalan život. Oni ne plaćaju smeštaj i hranu", kaže Smiljana.

Zgodan, duhovit i obrazovan

Osim što je duhovit i zgodan, Beograđanka je rekla da je Adnan i obrazovan.

"On je arhitekt. To mi je rekao tek kad smo se već bili zbližili. Kaže da mu je glupo o tome pričati, jer vidi da dosta njih govori da su obrazovani i da su završili razne fakultete, a vidi se da nisu i da lažu. Tako da je njemu koji je zaista završio faks, neugodno govoriti o tome. Nisam ni sanjala da ću sresti nekog poput njega i da će mi reći da je migrant. Takvih mladića nema ni u Beogradu ili su se vješto sakrili. A možda ja nisam imala sreću naletjeti na nekog tako finog, dobrog i normalnog. Počela sam zaista vjerovati u sudbinu", zaključila je zaljubljena djevojka.

Play ponuda
Play ponuda