PRIJATELJICA KAO NAJVEĆA LJUBAV: / 'Kada je objavila da se zaručila, plakala sam tri dana'

Image
Foto: Thinkstock

Žene su 'otvorene knjige' u društvu prijateljica. Povezuju se emocionalno i potpuno, bez suzdržavanja pričaju o svemu.

23.6.2015.
16:02
Thinkstock
VOYO logo

"Kada je moja najbolja prijateljica objavila zaruke, krenula sam plakati i preklinjala je da to ne učini", napisala je novinarka Lauren Libbert.

Lauren je bila najbolja prijateljica s Lisom od njihove šeste godine, a vijest da se Lisa udaje potpuno ju je 'dotukla'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to bila seksualna veza, ali za mene je bila intenzivna i važna kao romantična veza", objašnjava Lauren koja je, kaže, prijateljstvo uvijek doživljavala krajnje ozbiljno te je bila jedna od rijetkih djevojaka koja je prijateljice stavljala ispred svojih partnera. "Kada je objavila svadbu, provela sam tri dana plačući u krevetu i nisam joj se htjela javljati na telefon. Samo sam joj poručila neka odabere: ja ili on", piše Lauren.

Danas, kao 44-godišnja majka dvoje djece, shvaća da je to bilo iracionalno, ali prijateljstvu se oduvijek 'davala' 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Flickr

Kroz godine, upoznavala je cure s kojima bi se zbližila, a zatim bi prijateljstvo puklo kada bi djevojke ušle u ozbiljniju vezu.

"Oko jedne Natalie, koju sam upoznala sa 27 godina, osjećala sam se potrebito i tjeskobno. Obožavala sam je, jer sam je gotovo štovala. Bila je jako kul."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauren nije sama u takvom viđenju platonske ljubavi među prijateljicama. Neka su istraživanja nazvala međusobni odnos žena kao odnos 'licem u lice', dok je odnos s partnerom onaj 'rame uz rame'. Muškarci, kažu stručnjaci, vole povezanosti na osnovu zajedničkih aktivnosti i interesa, dok se žene vežu isključivo na emocionalnoj razini.

"Žene su jedna s drugom otvorena knjiga. Među njima, komunikacija je laka i nepotrebno je cenzurirati misli. Žena drugu ženu razumije kako je niti jedan muškarac neće moći razumjeti", rekla je profesorica psihijatrije u New Yorku, Irene S. Levine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Kada se žensko prijateljstvo raspadne, to može biti veliki gubitak. Intenzivne veze su teško zamjenjive", objašnjava Irene. Zbog svoje hiper-osjetljivosti u odnosu sa prijateljicama, Lauren je znala prekidati veze. Uvijek je, kaže, smatrala da su prijateljice zauvijek, a muškarci su 'u prolazu'.

"Nedavno sam srela Natalie. Pričale smo cijelu večer, priljubljene jedna uz drugu, a zatim sam je pitala: 'Zašto smo prestale biti prijateljice?'. Ona je pocrvenjela i samo rekla: 'Pa, mislim da zato što sam ja nekog upoznala'", prisjeća se Lauren. Iako su razmijenile brojeve, nisu se javile jedna drugoj, ali baš i kao s bivšima, nekim vezama se ne treba vraćati, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magazin.hr/dailymail.co.uk

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo