Nikom nije ni je rekao da ide u Moskvu, obitelj je za put saznala tek kad se vratio, a ključnu ulogu odigrala je mlada Moldavka

Radomir Stanković (76), umirovljeni profesor tkanja iz Leskovca od rane je mladosti mjenjao automobile, sve dok prije 43 godine nije kupio kupio Ladu - Žiguli. Do danas se ne odvaja od nje, a kada se počela stalno kvariti, umjesto da se pomiri kako je limenom ljubimcu odzvonilo, otišao je u Moskvu kako bi zamijenio sve što se moglo i vratio se s gotovo novim automobilom. Na putu je proveo deset dana. Bilo je to prije 15 godina i još se prepričava.

„Dosadili su mi stalni popravci u Leskovcu i jednog dana odlučio sam da odem u Moskvu. Pojma nisam imao što će me sve snaći na putu jer je to bilo moje prvo putovanje u Rusiju“ priča za srpski Telegraf.

Krišom se spremao za put i spremao sendviče i nikom nije rekao da je krenuo za Rusiju. Obitelj je navikla da ga više dana nema jer je predavao u više škola diljem zemlje pa je često spavao u drugim gradovima i za ovu pustolovinu saznali su tek kada se vratio. Svojom već starom Ladom išao je preko Rumunjske i Moldavije, gdje je svratio kod poznanika uz koje ga veže sasvim druga pustulovina, pa s njihovom kćeri, kao prevoditeljicom, stigao u Moskvu.

'Majstori nisu mogli vjerovati'

„Potražili smo državni servis. Ruski majstori nisu mogli vjerovati da sam čak iz Srbije otišao u Moskvu da popravim auto. Rekli su mi da će biti kao nova za samo četiri sata. I tako je bilo. Za to vrijeme mi smo ručali u nekom restoranu. Kada smo se vratili ispred sebe sam video moju Ladu, novu. Sve je na njoj bilo zamjenjeno, od motora, preko guma, lagera, patosa, hladnjaka i obojana bojom koja još nije bila popustila. Nisam mogao nagledati se.

Kaže kako je servis platio samo 230 dolara, ono što bi, računa, u Leskovcu koštalo 1.000 eura.

„Htio sam nove, originalne ruske dijelove. Za sav potrošeni novac mogao sam kupiti dobru polovnu Ladu ovdje, ali od ove se nisam htio odvajati. Ljubav nema cijenu“, priča dok polako obilazi oko automobila parkiranog u dvorištu svoje kuće.

Putu u Moskvu prethodila drama u Leskovcu

Ovom desetodnovnom putovanju za Moskvu prethodila je drama u Leskovcu u kojoj je tada Radomir, tada još u naponu snage, iz ralja svodnika spasio tri mlade djevojke – Rumunjku, Moldavku i Ruskinju. Doslovno ih je oteo makrou iz sela kod Leskovca. "Odveo sam ih u policiju i nakon toga toga je nastala velika afera o kojoj su i mediji pisali. Djevojke su vraćene svojim kućama, a ja sam tri mjeseca kasnije krenuo put Moskve.

Znao je adresu djevojke iz Moldavije pa je usput svratio kod nje i njenih roditelja. „Kada su me vidjeli, šokirali su se. Dočekan sam u onoj njihovoj sirotinji kao car. Živeli su bijedno“.

Nakon nekoliko sati boravka kod moldavske obitelji, roditelji su dopustili da njihova kćer krene s njim na put do Moskve. „Da nje nije bilo ne bih znao kako ući i izaći iz ogromne Moskve. Bila mi je prevoditelj jer ja nisam znao ni riječ ruskog“, kaže.

Iako i danas, priča, njegova Lada može povuči teret od 5.000 kg, on u njoj nikada ne vozi više od troje. „Ona i ja družit ćemo se do mog sudnjeg dana“, priča okružen svojom velikom obitelji koja iznova sluša priču o njegovom legendarnom putovanju do Moskve gdje je obavio „generalku“ Lade Žigulin.