Play ponuda

BRAVO, DEČKI! / Muškarci u Iranu nose hidžab u znak solidarnosti sa ženama

Image
Foto: Facebook

Muškarci u Iranu nose hidžab kako bi pokazali solidarnost sa ženama širom zemlje koje su primorane pokrivati glavu u javnosti.

29.7.2016.
11:56
Facebook
Play ponuda

Nošenje marame je propisala takozvana 'moralna policija' u Iranu još od Islamske revolucije 1979. godine, piše Independent. Za žene koje ne nose hidžab, ili za koje se smatra da ga ne nose propisno tako jer im se na licu vide pramenovi kose, predviđene su kazne od novčanih, pa čak do zatvora.

Reklame koje financira država, a koje se pojavljuju na bilbordima u Iranu, prikazuju žene koje ne pokrivaju kosu kao nečasne i razmažene.

No, žene su počele protestirati protiv namtnutog hidžaba, a neke od njih su čak obrijale glave kako bi se u javnosti pojavile bez marama na glavi.

Nedavno su se na fotografijama počeli pojavljivati muškarci, zajedno sa svojim suprugama ili osobama ženskog spola koje su otkrile glavu.

Ove slike došle su kao odgovor na poziv Masih Alinejad, iranske aktivistice i novinarke koja živi u New Yorku, muškarcima da podrže njezinu kampanju protiv prinudnog hidžaba.

Play ponuda
Play ponuda