OSTVARENI SAN / Bezos u svemir vodi 82-godišnju veteranku: 'Trenirala sam za Mercury 13, bolje no i jedan muškarac, ali me nisu htjeli'

Wally Funk će 20. srpnja zajedno s Jeffom Bezosom poletjeti u svemir kompanijom Blue Originom i tako postati najstarija osoba koja putuje u svemir,

1.7.2021.
18:47
Foto: Instagram

 Osamdesetdvogodišnjakinja Wally Funk će 20. srpnja zajedno s Jeffom Bezosom poletjeti u svemir kompanijom Blue Originom i tako postati najstarija osoba koja putuje u svemir, priopćila je kompanija u četvrtak.

Ona će biti četvrti putnik na tom prvom letu s ljudskom posadom koji organizira kompanija za svemirski turizam, uz milijardera, njegova brata Marka Bezosa i dobitnika na dražbi čije ime još nije objavljeno.

Wally Funk je u 60-ima bila sudionica privatnog programa poznatog kao "Mercury 13", u kojemu je skupina 13 žena bila podvrgnuta istim ispitivanjima kao i muški astronauti izabrani u okviru NASA-ina programa Mercury za slanje prvih Amerikanaca u svemir.

"Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca", rekla je Funk na video snimci objavljenoj na računu Jeffa Bezosa na Instagramu u trenutku objave informacije.

'Nitko nije toliko dugo čekao'

"Rekla sam da želim biti astronautkinja. No nitko me nije htio. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore."

"Nitko nije toliko dugo čekao", napisao je Bezos u svojoj objavi. "Dobrodošla u tim Wally".

Wally Funk je postala prva inspektorica američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA). Kao pilotkinja ima 19.600 sati leta.

Blue Originova raketa Novi pastir treba poletjeti 20. srpnja i Karmanovu crtu, koja po međunarodnoj konvenciji označava početak svemira, dosegnuti na 100. km iznad Zemlje.

Ugledni putnici će tada moći nekoliko minuta lebdjeti u bestežinskom stanju i promatrati zakrivljenost Zemlje.

Zatim će se kapsula slobodnim padom početi vraćati na Zemlju, a usporavat će ju tri golema padobrana i retro rakete nakon čega će se spustiti u pustinju na zapadu Teksasa.

Možda će te zanimati

BIT ĆE GADNO / Vakula objavio prognozu: Stiže nevrijeme - očekuju se i tuča i pijavice, evo gdje

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen