Play ponuda

ŽIVOTINJE POGOĐENE POŽARIMA U AUSTRALIJI SPAŠAVAJU - KEKSIĆIMA! / Nova vrsta pomoći trenutno im je jedina nada

Image
Foto: Profimedia

Stručne ekipe postavile su oko 50 hranilišta i pojilišta za ugrožene svitkovce

30.1.2020.
10:31
Profimedia
Play ponuda

Australski svitkovci, teško pogođeni razornim požarima u području nacionalnog parka Kosciuszko počeli su primati hitnu pomoć u hrani, keksiće koji svojim prehrambenim svojstvima oponašaju njihovu glavne hranu - noćnog leptira Bogong.

Stručne ekipe postavile su oko 50 hranilišta i pojilišta za ugrožene svitkovce. Hranilišta sadrže po 10 kilograma keksića koje su razvili stručnjaci, objavio je u srijedu Matt Kean, ministar za okoliš u australskoj državi Novi Južni Wales.

Učinak požara na njih još je nepoznat

Kamere na daljinsko upravljanje postavljene su kako bi snimale svitkovce na tim pojilištima i hranilištima. Keksiće za svitkovce razvio je zoološki vrt iz Melbournea. Spravljeni su od sastojaka u prahu, a riječ je o replici hranjive vrijednosti koju ima noćni leptir Bogong, koji je 'glavni izvor hrane' za svitkovce.

Učinak razornih požara na populaciju planinskog australskog svitkovca zasad nije poznat jer požar koji je izbio početkom mjeseca još hara regijom. Znamo da je požar "harao područjem u kojem svitkovci žive", rekao je Kean i dodao "Sada je prioritet pristupiti mjestima u kojima žive i provjeriti stanje".

Izgubljeno je najmanje 50 posto staništa

"Nadamo se da svitkovci koji žive na većim nadmorskim visinama u parku nisu pogođeni požarom", rekao je Kean. Ranije je australska vlada helikopterima ispustila dvije tone mrkve i slatkih krumpira u požarom pogođeno područje kako bi pomogla populaciji ugroženih valabija (brush-tailed rock wallabies).

Prva analiza koju je obavilo savezno ministarstvo za okoliš objavilo je prošli tjedan da je više od 100 ugroženih vrsta izgubilo najmanje 50 posto svojih staništa zbog požara koji haraju Australijom od rujna, a ta katastrofa mogla bi voditi izumiranju mnogih vrsta.

Play ponuda
Play ponuda