OGLAS

učinkovita oralna higijena / Žvačite 'kaugume' i riješite se milijuna bakterija!

Image
Foto: Thinkstock

Kad kauguma završi u košu, s njom odlaze i bakterije i na taj se način održava oralna higijena.

23.1.2015.
11:35
Thinkstock
VOYO logo

Žvakanjem 'kauguma' bez šećera iz usne se šupljine može ukloniti oko milijun bakterija, što je 10 posto ukupne populacije mikroorganizama u slini i može se usporediti s učinkovitošću čišćenja zuba dentalnim koncem, pokazuje novo istraživanje što su ga proveli znanstvenici sveučilišta Groningen u Nizozemskoj.

Grupa znanstvenika koju je vodio StefanWessel zaključila je da žvakaća guma bez šećera "prikuplja" bakterije iz svih uglova usne šupljine. Kad kauguma završi u košu, s njom odlaze i bakterije i na taj se način održava oralna higijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je provedeno na studentima dobrovoljcima podijeljenim u dvije grupe čija je zadaća bila žvakati gumu bez šećera 30 sekunda ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju "zalijepile".

Norveški su ih znanstvenici otkrili oko milijun, usporedivši učinkovitost gume za žvakanje čišćenjem zuba dentalnim koncem. Najviše se bakterija za gumu zalijepilo u prvoj fazi žvakanja, a dulje trajanje žvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prianjale za žvakaću gumu, prenosi list PLoS One.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se može objasniti smanjenjem koncentracije bakterija u slini ili pretpostavkom da ih je uništio sastojak žvakaćih guma xylitol (šećerni alkohol, zubima prijateljski sastojak guma), potom kemijski prezervativi ili pojačivači okusa koji navodno učinkovito djeluju protiv mikroba i uništavaju ih.

Studija je pokazala i da je broj bakterija koje se otplave iz usne šupljine žvakaćom gumom gotovo jednak količini koja se zadrži nakon četkanja zuba na novoj četkici, ali bez paste za zube, ili upotrebom dentalnog konca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raznim oblicima, guma za žvakanje poznata je još iz neolitika. Pet tisuća godina stara, napravljena od brezine kore pronađena je u finskoj Kierikki. Smatra se da katran iz brezine kore ima antiseptička i neka druga pozitivna medicinska svojstva. Oblici gume za žvakanje korišteni su i u staroj Grčkoj. Ondje se žvakala guma od mastike napravljena od smola drveta mastike.

Treba istaknuti da žvakanje kauguma bez šećera ne uklanja bakterije iz istih dijelova usne šupljine iz kojih ih uklanja četkanje ili dentalni konac, kao i činjenicu da se otkriće norveških znanstvenika odnosi samo na gume za žvakanje bez šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo