kad krenu zubići / Zubić vila koja olakšava bolove najmanjima - jantarna ogrlica za bebe

Image
Foto: Thinkstock

Neprospavane noći, plač i sve tegobe što prate nicanje prvih zubića može olakšati jantarna ogrlica za bebe

27.3.2018.
13:00
Thinkstock
VOYO logo

Jedno od pomagala kod nicanja zubića je i jantarna ogrlica za bebe.  Rijetki su sretnici čije bebe bez poteškoća prođu kroz period nicanja prvih zubića. Uglavnom je to vrijeme vrlo stresno i za roditelje i za bebu koja nerijetko ima povišenu temperatru, pojačano slini, razdržaljiva je i nema teka, što nije ni čudno jer je proces nicanja zubića bolan.

Na tržištu postoje brojna sredstva - gelovi za mazanje desni, kolutovi za žvakanje, gumene igračkice napravljene upravo zato da ih beba žvače dok joj niču zubići i tinkture. Nikako se ne preporučuje zastarjela narodna metoda mazanja bebinih desni alkoholom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od popularnijih pomagala kod nicanja zubića je i jantarna ogrlica za bebe koju možete pronaći u ljekarnama, drogerijama i trgovinama sa zdravom prehranom i biljni pripravcima. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koji način djeluje jantarna ogrlica za bebe?

Jantar je fosilizirana smola crnogoričnog drveća stara preko 50 milijuna godina. Zbog svoje boje koja varira od bijele preko žute pa do crvene jantar zovu i "zlatom sjevera". Iako nije kristal, ima slična svojstva poput kristala, a prednost mu je što je lagan i nije hladan te je djetetu ugodan na koži. 

Jantar se od davnina koristio u liječenju brojnih tjelesnih stanja poput hormonalnih poremećaja, problema sa štitnom žlijezdom, epilepsije, problema s bubrezima, probavom, depresijom, kod reumatskih bolesti te kod bolova jer je prirodni anelgetik. Baš ovo posljednje razlog je zašto se jantarna ogrlica koristi za ublažavanje tegoba kod mališana dok im niču zubići. Jantarna ogrlica za bebe ublažava bolove te osigurava bolji san i apetit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako koristiti jantarnu ogrlicu za bebe?

Kao što smo rekli, za razliku od kristala, jantar nije hladan. U dodiru s bebinom kožom dolazi na idealnu temperaturu pri kojoj kativira svoja ljekovita svojstva. 

Prije, no što bebi stavite ogrlicu, jantar morate očistiti na način da ga stavite pod mlaz mlake vode. Dovoljno je dvije minute. Nakon toga osušite ga na zraku i spreman je za korištenje. Jednom do dvaput mjesečno jantar se čisti i puni. Puni se na dnevnoj svjetlosti, no ne na najjačem suncu, već rano ujutro ili pred zalazak. Punjenje traje sat do dva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se jantarna ogrlica prenositi s bebe na bebu?

Može jer se, kao što smo gore spomenuli, jantar čisti. Jednostavno prije, no što drugom djetetu stavite ogrlicu, ispreite je dvije minute pod mlazom mlake vode, osušite na zraku i napunite na jutarnjem ili poslijepodnevnom suncu i dajte bebi. Jantarne ogrlice namijenjene su bebama već od njihva tri mjeseca života pa dok im ne izrastu zubići. 

Mjere opreza

Iako su jantarne ogrlice za bebe napravljene tako da zadovoljavaju sigurnosne standarde, ipak treba paziti da ju beba ne žvače ili ne poteže kako se kuglice ne bi rasule te ih beba ne bi progutala. Znači, korištenje ogrlice mora biti pod nazdorom roditelja. Ako beba koji slučajem i proguta kuglicu, jantar nije toksičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo