Play ponuda

VJEROVALI ILI NE / Zubari tijekom pregleda usne šupljine mogu utvrditi je li pacijentica trudna, evo kako

Image
Foto: Shutterstock

Mnoge korisnice TikToka u komentarima su opisale vlastite probleme s oralnim zdravljem tijekom trudnoće

10.6.2021.
19:33
Shutterstock
Play ponuda

Izostanak menstruacije, bolne i osjetljive grudi te mučnina glavni su simptomi trudnoće, no jedna zubarica otkrila je kako prilikom pregleda može utvrditi je li pacijentica trudna.

Studentica stomatologije na TikToku je objasnila kako zubari mogu saznati puno toga o zdravlju pacijenata gledajući samo u njihovu usnu šupljinu.

"Vaš zubar možda može znati jeste li trudni. To nema veze s mučninom i erozijom zubne cakline, već s trudničkim gingivitisom koji zahvaća 30 do 50 posto trudnih pacijentica. Desni postaju upaljene, osjetljive i sklonije krvarenju", otkrila je dr. Sukhmani.

Erozija cakline može nastati ako imate trajnu jutarnju mučninu, a kiselina iz rigotine oštećuje zube.

Njen video postao je viralni hit s više od 75.000 lajkova, a mnoge korisnice opisale su vlastite probleme s oralnim zdravljem tijekom trudnoće.

Jedna komentatorica posjetila je zubara ne znajući da je u drugom stanju, a on ju je tijekom pregleda pitao u kojem je mjesecu trudnoće.

Prema britanskom Nacionalnom zdravstvenom sustavu, svaka žena ima drugačija iskustva i ne doživljava iste simptome u trudnoći. Navode da nekim trudnicama nateknu desni ili ih bole te mogu biti sklonije krvarenju.

"Hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu desni učiniti ranjivijima na zubni kamenac, što dovodi do upale i krvarenja. To se naziva trudničkim gingivitisom ili upalom desni", napominju.

Play ponuda
Play ponuda