Znate li zašto je rajčicu bolje jesti kuhanu?

Je li istina da je rajčicu bolje jesti kuhanu, nego svježu? Po mom je mišljenju svo voće i povrće bolje jesti sirovo nego da se uništavaju hranjive tvari kuhanjem.

7.7.2012.
15:03
VOYO logo

Svježe namirnice trebaju zauzimati veliki dio naše svakodnevne prehrane, međutim kod rajčica je priča drugačija. Njezina prehrambena vrijednost leži prvenstveno u obilju likopena, karotenoida koji joj daje boju.

To je i aktivna tvar koja se izolira iz rajčice i stavlja u dijetetske proizvode (dodatke prehrani), kao jak antioksidans za borbu organizma protiv slobodnih radikala, zaštitu kože od sunčanja, zdravlje očiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova iskoristivost u organizmu puno je veća u termički obrađenim, nego u sirovim rajčicama. Isto pravilo vrijedi za većinu crveno i narančasto obojenog povrća, kao i za sumporaste spojeve iz brokule i luka. To naravno ne znači da ljeti ne smijete uživati u salatama sa svježim rajčicama.

Držite se principa raznovrsnosti i izmjenjujte zdrave načine pripreme namirnica – svježe, kuhane, parene.... Na taj način ne možete pogriješiti i samo ćete tako biti sigurni da unosite sve potrebno u organizam!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo