Svježe namirnice trebaju zauzimati veliki dio naše svakodnevne prehrane, međutim kod rajčica je priča drugačija. Njezina prehrambena vrijednost leži prvenstveno u obilju likopena, karotenoida koji joj daje boju.
To je i aktivna tvar koja se izolira iz rajčice i stavlja u dijetetske proizvode (dodatke prehrani), kao jak antioksidans za borbu organizma protiv slobodnih radikala, zaštitu kože od sunčanja, zdravlje očiju.
Njegova iskoristivost u organizmu puno je veća u termički obrađenim, nego u sirovim rajčicama. Isto pravilo vrijedi za većinu crveno i narančasto obojenog povrća, kao i za sumporaste spojeve iz brokule i luka. To naravno ne znači da ljeti ne smijete uživati u salatama sa svježim rajčicama.
Držite se principa raznovrsnosti i izmjenjujte zdrave načine pripreme namirnica – svježe, kuhane, parene.... Na taj način ne možete pogriješiti i samo ćete tako biti sigurni da unosite sve potrebno u organizam!
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com