Znate li što je situacijska depresija? Od nje pati i Oprah Winfrey, ali ne smijemo je izjednačavati s kliničkom depresijom

Ipak, unatoč tome što se situacijska depresija ne smatra nužno toliko 'ozbiljnom' kao što se smatra klinička depresija, ne bismo je trebali ignorirati, već pomoći osobama koje pate od iste,

2.9.2017.
11:00
JOHN SCIULLI/afp
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oprah Winfrey još je jednom pokazala da je i ona, unatoč slavi, uspjehu i novcu, i dalje samo čovjek te u intervjuu za Vogue priznala da je čak i ona podložna valovima ekstremne tuge i depresije. "Nikad neću zaboraviti subotnje jutro, 17. listopada", ispričala je Oprah, a to je bio dan kad je njen film Beloved po prvi puta stigao u kina. "Nazvao me netko iz studija i rekao mi: 'Gotovo je. Pobijedio te Chucky.' Ja sam mu odgovorila: 'Tko je Chucky? Kako to mislite gotovo je?'"

Njen je film prilično podbacio i od zarade koju su planirali nije bilo ništa. "I tako je započela moja epizoda ispunjena hranom i depresijom i potiskivanjem osjećaja", dodala je.

No, važno je naglasiti kako postoji velika razlika između kronične depresije, kliničke depresije i povremenih tužnih emocionalnih epizoda povezanih s točno određenim događajem. Kasnije u intervjuu, Oprah je naglasila kako je njena depresivna epizoda trajala šest tjedana, a onda je napokon prestala brinuti o neslavnoj propasti filma Beloved, piše Refinery 29. "Onda se sve pretvorilo u zahvalnost. Ali, ponekad je teško ostati fokusiran na ono što imaš, umjesto na ono što nemaš", objašnjava Oprah.

Što kaže stručnjak?

I dok je zaista moguće da određeni traumatični ili razočaravajući događaji dovedu do stanja ekstremne tuge, to nije isto što i bolovati od kliničke depresije. Klinička depresija ne nestaje za šest tjedana na način da jednostavno 'pokušate na svijet gledati pozitivnije'.

Stoga stručnjaci na ovom polju situaciju kakvu je imala Oprah Winfrey nazivaju situacijskom depresijom, koja se javlja nakon određenog teškog događaja, poput, primjerice, razvoda braka, smrti drage osobe ili gubitka posla. "Situacijska depresija obično se smatra poremećajem prilagodbe, a ne 'pravom' depresijom. No, to ne znači da bismo je trebali ignorirati", objašnjava liječnik Chris Iliades za Everyday Health.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali