Na njemu dinstamo, pečemo ga u pećnici, pohamo, karameliziramo, konzerviramo, kuhamo u juhi, svježeg režemo za salatu - plačući pritom. Zbog njegovog intenzivnog mirisa i arome ne bi ga trebalo držati s ostalim povrćem.
- Luk vol suha i mračna mjesta
Prvo pravilo skladištenja luka je da ga držimo na suhom i mračnom mjestu, osobito ako imamo veće količine pa luk dugo treba ostati svjež. Skladištenje na tamnom i prozračnom mjestu idealna je opcija.
Crveni luk: sva ljekovita svojstva crvenog luka
- Košara ili kartonska vrećica
Skladištenje luka u pletenoj košari ili kartonskoj vreći puno je bolje od spremanja u najlonsku vrećicu jer osigurava cirkuliranje zraka te sprječava truljenje. Dobro funckionira i skladištenje luka u bilo kojem drugom prirdonom materijalu.
(FOTO: Pixabay)
- Hladnjak ne dolazi u obzir
Držanje luka u hladnjaku uništava i aromu i teksturu ove namirnice. Temperatura u hladnjaku je preniska za luk, a vlaga previsoka te će luk omekšati i izgubiti na kvaliteti.
- Osim kod narezanog luka
Narezani luk se čuva u hladnjaku, no u dobro zatvorenoj posudi kako se ne bpo ostalim naimirnicama širio njegov miris.
Gljive često zanemarujemo, a pomažu u očuvanju zdravlja i usporavaju starenje
Luk je izuzetno zdrava namirnica pa bi ga trebalo redovito konzumirati usprkos njegovom mirisu. Jača imunitet, ima antikancerogeno djelovanje zahvaljujući polifenolu kvercetinu.
Čuva i zdravlje kostiju, srca i krvnih žila te bubrega. Odličan je dijuretik, čuva zdravlje crijeva i pomaže regulirati probavu. Bezbroj je razloga zbog kojih bi ga trebalo redovito jesti.