Rizik od oštećenja zuba povećavaju vino i pivo, dok se pokazalo da luk i grejp to ne čine.
'Nije stvar u tome što jedemo, nego kako jedemo', kaže profesor David Bartlett s King's College London Dental Institutea, koji je vodio studiju.
Doktori su u pravu kada govore da su jabuke dobre za zdravlje, ali ako ih jedete jako sporo, visoke koncentracije kiselina mogu oštetiti vaše zube. Pića često povezana s prehrambenim erozijama, posebno cola, nisu pokazala povećani rizik.
Istraživači su tražili poveznicu između trošenja zuba na nekoliko mjesta u ustima i prehrane u više od tisuću muškaraca i žena između 18 i 30 godina. Tražili su oštećenja cakline do 2 mm na površini zuba i dentinu, glavnoj potpornoj strukturi zuba ispod cakline, te ih usporedili s prehranom.
Ljudi koji jedu jabuke imali su četiri puta više šanse imati oštećenja na dentinu, dok gazirana pića nisu pokazala rizik. Voćni sok povećava vjerojatnost oštećenja cakline oko vrha zuba u blizini desni, dok pivo, koje je kiselo, povećava vjerojatnost oštećenja dentina trostruko. kako biste spriječili taj negativan efekt, stručnjaci sugeriraju da jedete jabuku s mlijekom ili komadom sira, jer oboje sadrže kalcij, koji neutralizira kiseline. Popiti vodu odmah nakon jabuke također će pomoći. I prati zube prije nego pojedete kiselu hranu također može pomoći, jer stvara zaštitnu barijeru između hrane i zuba.
Vezani članci:
arti-201110060743006 arti-201109201288006