NIJE DO VAS, DO HORMONA JE / Znanstvenici objasnili zašto nakon cuge žudite za masnom hranom, predložili i svoj meni za izlaske

Image
Foto: ilustracija, Getty

Alokohol podiže razinu hormona zbog kojeg žudite za proteinima, no zašto se onda mnogi odaju masnoj hrani?

22.10.2022.
11:01
ilustracija, Getty
Play logo

Australski istraživači kažu da alkohol podiže razinu hormona u vašem tijelu zbog kojeg žudite za proteinima.   Većina od gotovo 4000 ispitanih konzumenata pića odlučila je ispuniti svoju želju nemasnim mesom, ribom i orašastim plodovima.  No trećina se umjesto toga odlučila za 'proteinske mamce', koji bi mogli uključivati ​​masni kebab i pomfri, hamburger ili čips. Sva hrana daje umami okus sličan proteinima, ali zapravo ima malo proteina, otuda i nadimak 'proteinski mamci'.

Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu sada su pozvali sve one koji piju da se drže nemasnog mesa, piletine, ribe i mahunarki kada neizbježno ogladne.  Vodeća autorica dr. Amanda Grech rekla je: 'Izbjegavajte želju da grickate slane grickalice s niskim sadržajem proteina. Ovo će osigurati da vaš proteinski apetit bude zadovoljen bez prekomjerne potrošnje energije, što dovodi do debljanja.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložili i svoj meni za izlaske

Predloženi međuobroci uključivali su porciju sira od 40 g, neslane orašaste plodove, slanutak i štapiće od povrća s umakom od tzatzikija ili humusa od svježih sastojaka.

 'Iznad svega, budite sigurni da se pridržavate smjernica za unos alkohola, koji predstavlja zdravstvene rizike osim debljanja i pretilosti.'

Čelnici britanskog zdravstva savjetuju Britancima da ne piju više od 14 jedinica tjedno - oko šest krigli piva ili 10 malih čaša vina.  Dugogodišnje konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti jetre i nekih vrsta raka, kao i demencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija, koja će biti predstavljena na Međunarodnom kongresu o pretilosti u Melbourneu, koristila je podatke o 9341 odraslom Australcu koji su sudjelovali u 24-satnom istraživanju prehrane koje je pratilo njihove navike u piću i prehrambene preferencije tog dana.  Od odraslih koji su sudjelovali, 40 posto je izjavilo da je taj dan konzumiralo alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike razlike iznenadile znanstvenike

Nije iznenađujuće, analiza je pokazala da su ljudi koji su konzumirali alkohol konzumirali više slane hrane od onih koji nisu pili. Ali ono što je bilo iznenađujuće je da su neki konzumenti alkohola na kraju unijeli puno više kalorija od drugih. Dvije trećine konzumenata pića odabralo je hranu s visokim udjelom proteina, ali s niskim udjelom ugljikohidrata i masti, poput nemasnog mesa, peradi, plodova mora, orašastih plodova i graha.

Ovi konzumenti alkohola u prosjeku su unijeli 1749 kalorija, otprilike 577 kalorija ispod količine potrebne odrasloj osobi za održavanje svoje težine. Ovo uključuje kalorije iz alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Konzumenti koji su se odlučili za 'proteinske mamce' u prosjeku su unijeli 3051 kaloriju, 813 više od dnevnih potreba. Dr. Grech je dodao: "Poznato je da alkohol povećava apetit, posebno za slanu hranu, što je fenomen poznat kao 'aperitiv efekt".

"Nedavna istraživanja pokazala su da se razine FGF-21, hormona koji povećava apetit za proteinima i potiskuje apetit za slatkim, povećavaju nakon konzumiranja alkohola.  Također je poznato da proteini imaju zasićujući učinak.", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo