ŽENE PRIJAVLJUJU ČUDNE PROMJENE S MJESEČNICOM: / Imate li i vi ove probleme? Čini se da je sve neobično povezano s izolacijom

Image
Foto: shutterstock

Ako ste primijetili bilo koju od ovih promjena na sebi, definitivno niste sami

22.4.2020.
16:52
shutterstock
Play logo

S obzirom na samoizolaciju, u kojoj se nalazimo već više od mjesec dana, sasvim je legitimno zaključiti da smo svi pod manjim ili većim stresom. A stres, poznato je, utječe na tijelo na različite načine.

Neki se ljudi žale da ih stalno boli glava, drugi se bore s nesanicom, dok je trećima uopće problem ustati iz kreveta ujutro. No, nekoliko je žena na društvenim mrežama izvijestilo da su im mjesečnice prilično neredovite tijekom samoizolacije. Doživljavale su sve - od preuranjenoga dobivanja menstruacije do vrlo intenzivnih grčeva i slabijeg istjecanja krvi nego inače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZADNJIH DANA IMATE PROBLEMA SA SPAVANJEM? /

Niste jedini, ovaj fenomen je stvaran i ima naziv

Image
ZADNJIH DANA IMATE PROBLEMA SA SPAVANJEM? /

Niste jedini, ovaj fenomen je stvaran i ima naziv

Prekomjerno oslobađanje kortizola

Ako ste primijetili bilo koju od ovih promjena na sebi, definitivno niste sami. Liječnica je sada u razgovoru za Cosmopolitan objasnila kako stres može uzrokovati da vam se menstruacija čini pomalo neobičnom proteklih nekoliko mjeseci.

"Stres aktivira hormonsku 'stazu' u tijelu koja se naziva hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnom osovinom. Zajedno, ove tri komponente pomažu u kontroli reakcije na stres u tijelu", kazala je dr. Sarah Toler, liječnica i znanstvena spisateljica u aplikaciji za žensko zdravlje Clue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prekomjerno oslobađanje kortizola može suzbiti normalnu razinu reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do abnormalne ovulacije, koja može poremetiti vaš ciklus", objasnila je te dodala kako ovaj poremećaj može uzrokovati da vam menstruacija kasni ili čak u potpunosti izostane jedan mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako niste iskusili ove promjene, još stignete

Pored toga, stres može utjecati na duljinu ciklusa, pri čemu neke žene imaju dulja ili kraća razdoblja krvarenja nego u normalnim okolnostima. Kao da to nije dovoljno, žene se također žale da ih više boli. Osjećaju kao da imaju slabu kontrolu nad situacijom i slabu podršku iz okoline, a to su sve čimbenici koji su prethodno bili povezani s dismenorejom (bolnom menstruacijom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Čak i ako još niste doživjeli nijednu od ovih promjena u svojemu menstrualnom ciklusu, još uvijek postoji šansa da bi vam se to moglo dogoditi u budućnosti. Dr. Toler upozorava, međutim, da promjene možda neće biti evidentne odmah i treba im malo vremena da se pokažu.

"Stres iz prethodnoga mjeseca također može utjecati na učestalost dismenoreje, tako da netko možda neće doživjeti bolnu menstruaciju kao rezultat stresa sve do sljedeće mjesečnice", zaključila je liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo