Fenomen / Žene koje rode ipak imaju veću šansu za rak dojke? Otkrijte kada je rizik na vrhuncu

Image
Foto: Pexels

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da dojenje i rađanje djece smanjuje rizik od pojave raka dojke, ali istina je potpuno drugačija

15.12.2018.
11:30
Pexels
VOYO logo

Novo istraživanje tvrdi da je upravo u godinama nakon rođenja djeteta veća šansa da će se bolest pojaviti. 

To je rezultat velikog istraživanja koje se fokusirala na 15 studija s 3 različita kontinenta, a koje istražuje odnos između raka dojke i rađanje djece. Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak dojke jedan je od najčešće dijagnosticiranih tumora kod žena u reproduktivnoj dobi. Jedna od 8 žena razvit će bolest, a 2018. godine dijagnosticirano je 266 tisuća slučajeva samo u SAD-u. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi znamo da povećani rizik od stvaranja raka imaju žene koje puše ili imaju genetske predispozicije, ali sad u tu istu ladicu možemo staviti i one koje su rodile. Studija tvrdi da je upravo najveći rizik otprilike pet godina nakon rođenja djeteta, ali traje čak 20 godina.

"Ovo je primjer kako se rizični faktori mogu promijeniti tijekom života žene", izjavila je autorica istraživanja Hazel Nichols. To znači da bi liječnici trebali uzeti u obzir je li žena rodila i kada, uz druge čimbenike pri dijagnozi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o svojevrsnom fenomenu - rađanje djece nas štiti od raka dojke, ali i povećava rizik, a sve ovisi o tome koliko godina imamo i koliko je prošlo od rađanja djeteta. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku života s djetetom mame imaju najveći rizik, a vrhunac rizika dosežu pet godina nakon rađanja. Tek nakon dvadesetak godina rađanje djece odnosno promjena u hormonima koja se tada dogodila, počinje štititi ženu od raka dojke. 

Bitno je nadodati da se ne radi o iznimno povećanom riziku, iako je statistički značajan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo