Kurkuma je poznata kao zlatni začin, biljka koja raste u Aziji i Srednjoj Americi. Daje curryju žutu boju i koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini tisućama godina za liječenje različitih zdravstvenih stanja. Istraživanja podržavaju njezinu upotrebu i pokazuju da ona može biti korisna za vaše zdravlje.
Ljudi su koristili kurkumu za liječenje rana i posjekotina, problema s kožom, bolesti jetre, respiratornih problema i problema sa želucem, kao i probavnih problema, infekcija i upala. Njezin aktivni sastojak, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. No, spajanje kurkume s crnim paprom može pojačati njezine učinke.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/70461d72-8f23-11ec-9992-0242ac120021/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
(Foto: Pixabay)
Kurkuma i crni papar
Crni papar i kurkuma imaju ključne aktivne sastojke koji doprinose njihovim protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Piperin koji se nalazi u crnom paprom povećava apsorpciju kurkumina i njegovu učinkovitost u tijelu. Ovaj sastojak je i aktivna komponentna koja je je također i dio kajenskog papra i čilija.
Kada se kombiniraju, kurkumin i piperin imaju veći učinak na upalne procese, probavu i smanjuju bol.