ZBOGOM PRETILOSTI / Znanstvenici otkrili kako 'isključiti' glad

shimmer fallback

Harvardski su istraživači pomoću eksperimenata na miševima otkrili 'prekidač' u mozgu koji regulira proces hranjenja. Ovo bi otkriće moglo pomoći u liječenju pretilosti, smatraju znanstvenici.

22.5.2015.
12:58
Play logo

Harvardski znanstvenici otkrili su ključnu sastavnicu sklopa u mozgu koji kontrolira želju za jedenjem, zahvaljujući čemu bi grozan osjećaj gladi uskoro mogao postati prošlost, prenosi IFLS.

Ovo otkriće temelji se na prethodnom radu koje je otkrilo da skupina moždanih stanica poznatih kao AgRP neuroni, kada nam ponestane kalorija ispuštaju molekule koje ublažavaju aktivnost stanica koje nam pružaju osjećaj sitosti. Tada osjetimo glad i jedemo kako bi ju spriječili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak dalje

Iako je ovo poznato već neko vrijeme, znanstvenici nikako nisu mogli dokučiti koji neuroni su meta AgRP neurona. Budući da je poznato da molekule koje otpuštaju AgRP neuroni blokiraju receptore poznate kao MC4R, istraživači na Harvardu pretpostavili su da neuroni koji djeluju nizvodno vjerojatno imaju veliku koncentraciju ovog receptora. To je dovelo do otkrića da u hipotalamusu postoji mali svežanj neurona koji otpuštaju MC4R, a koji su ključni za regulaciju hranjenja.

Znanstvenici su zatim genetički modificirali miševe da bi mogli kemijski kontrolirati te neurone. Kada su ih znanstvenici isključili, miševi koji su već jeli nastavili su glodati hranu iako im nije bila potrebna. Djelovalo je i obrnuto: kada su uključili stanice, miševi koji nisu nahranjeni svejedno nisu jeli. Prema tome, zaključak je da ta grupa stanica djeluje kao granica gladi te sprečava prejedanje.

Znanstvenici su miševima dali bojilo i otkrili da spomenuti neuroni komuniciraju sa skupinom stanica u stražnjem dijelu mozga poznatih kao bočna parabrahijalna jezgra (LPBN).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je 'isključiti' glad

Play logo

Istraživači su omogućili da se kod nekih miševa taj proces aktivira pomoću plavog svjetla, a zatim stavili gladne miševe u kutiju s dvije odvojene prostorije, od kojih je u jednoj bilo plavo svjetlo. Miševi koji su imali implantante proveli su više vremena u plavoj prostoriji, što znači da im je umjetna stimulacija ovog moždanog sklopa blokirala glad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo otkriće znači da je moguće 'isključiti prekidač' u mozgu zbog kojega osjećamo glad, što potencijalno može pomoći u liječenju pretilosti.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo