Britanski znanstvenici smatraju da školarke imaju niske razine joda, zbog čega bi nove generacije mogle imati ozbiljne zdravstvene rizike.
Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska sol. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbiraju velike količine joda u morima. Češnjak, soja i špinat su također dobar izvor joda.Dvije trećine tinejdžerica u Britaniji pati zbog nedostatka joda, minerala koji se u ljudskom organizmu nalazi u tragovima, ali je izuzetno važan. Ovaj nedostatak objašnjavaju i smanjenom potrošnjom mlijeka.
Nedostatak joda u trudnoći može dovesti do mentalne retardacije beba, a čak i blaga deficijencija može biti štetna. Zbog toga zahtijevaju da se jod dodaje u sol, kao što je to primjerice slučaj u SAD-u, Švicarskoj i Hrvatskoj.
Istraživanje koje se fokusiralo na djevojčice u dobi od 14 i 15 godina u devet britanskih škola objavljeno je u stručnom časopisu Lancet . Analizom urina više od 700 djevojčica dokazali su da dvije trećine ima manjak joda.
Sveukupno je polovica djevojčica imala blagi manjak, 16 posto umjeren manjak, a jedan posto značajan manjak joda.
Testirali su tinejdžerice jer su mlade žene najosjetljivija skupina ukoliko zatrudne.
arti-201009160112006Međutim, u studiji su zaključili da manjak joda pogađa britansko društvo u cjelini. Dr. Mark Vanderpump, voditelj istraživanja, smatra da potencijalno djelovanje manjka joda na trudnoću ne smijemo podcjenjivati.
'Blagi manjak joda oštećuje kognitivne sposobnosti kod djece, a umjereni do ozbiljni manjak smanjuje kvocijent inteligencije za 10 do 15 bodova', kaže.
Dodavanje joda u sol smatra se najučinkovitijom mjerom suzbijanja deficijencije.
Vezani članci:
arti-201105260198006 arti-200910050618006