Ako često jedemo svježe povrće poput kelja, prokulica, brokule, cvjetače, korabice, blitve ili špinata, možemo ozbiljno ugroziti svoje zdravlje i potaknuti stvaranje čvorića na štitnjači, piše Srbija danas.
POGLEDAJTE VIDEO: Kirurg koji je ženi izvadio štitnjaču od 2 kile: 'Sve je proteklo bez komplikacija, nakon 3 dana išla je kući'
Mnogi ljudi ne znaju ovu informaciju pa često dodaju ovu vrstu povrća u popularne smoothieje, čineći veliku pogrešku i dovodeći zdravlje svoje štitnjače u opasnost.
A kako je najbolje pripremiti kelj, prokulicu, brokulu, cvjetaču, korabicu, blitvu i špinat kako bi se uništili štetni sastojci, odgovor je dala endokrinologinja prof. dr. Vesna Dimitrijević Srećković.
Ako često jedemo svježe povrće poput kelja, prokulica, brokule, cvjetače, korabice, blitve ili špinata, možemo ozbiljno ugroziti svoje zdravlje.
Žene sklonije bolestima štitnjače
"Kelj, prokulica, brokula, cvjetača, korabica, blitva i špinat sadrže strumogene tvari koje mogu potaknuti stvaranje čvorića na štitnjači. Dovoljno je ovo povrće termički obraditi nekoliko minuta na pari i te strumogene tvari će nestati", kazala je dr. Dimitrijević Srećković.
Čvorići ili čvorići na štitnjači najčešće su benigni i ne uzrokuju smetnje. Međutim, pojava tvrde izrasline, osobito ako je fiksirana za okolno tkivo, pobuđuje sumnju na malignitet.
Žene su općenito sklonije stvaranju čvorova, kao i drugim bolestima štitnjače, zbog njihova "hormonalnog sastava".