Zbog ove hrane nikako ne možete istopiti višak kila

Svi dobro znamo da je hrana bogata kalorijama glavni krivac za pretilost, ali često sami sebi ne želimo priznati koliko je naš omiljeni 'obrok s nogu' zapravo kaloričan.

28.3.2011.
21:26

Nutricionistica Ksenija Sušac upozorila je na kalorijsku vrijednost omiljenih fast food obroka u našim krajevima.

arti-201102170086006Među američkim lancima brze hrane već se neko vrijeme vodi rat vođen premisom 'što veće, to bolje. Dakako, riječ je o sendvičima, a veličina se ne odnosi na fizički obujam, nego na kalorijsku vrijednost.

Ne tako davno u Burger Kingu su se hvalili da je njihov hamburger od 2500 kalorija po sendviču najkaloričniji. No nisu 'laskavu' titulu dugo nosili. Ubrzo je osvanuo lanac restorana nazvan Heart Attack kojem je jedini cilj ponuditi što nezdraviji i što kaloričniji obrok, a osobama čiji indeks tjelesne mase premašuje 30, svoje najkaloričnije sendviče nude besplatno.

'Hrana s nogu' koja se nudi u našim krajevima ne oskudijeva kalorijama.

Konzumirajući neki od omiljenih nam brzih obroka u organizam zapravo unosimo polovicu ili čak sve kalorije dostane organizmu za 24 sata.

Na testu domaćih brzih zalogaja najkaloričnijima su se pokazali ćevapi, čija velika porcija bez dodataka (kajmaka, ajvara...) sadrži čak 910 kalorija. Za vrat im puše kebab sa 900 kalorija po sendviču, a ne zaostaju ni burek, pizza i McDonald’sov Big Mac.

'Ovakve su kalorijske bombe pogubne za naš metabolizam. Zbog unosa masnih obroka u tijelu nastaju hiperglikemija i hiperlipidemija: prvo je nagao unos šećera, a drugo 'masna bomba'. Metabolički procesi u ljudskom organizmu razgrađuju ovu kaloričnu hranu, a gušterača i ostali organi ne mogu proizvesti toliko inzulina koliko je potrebno za razgradnju ovakve hrane, posebno ako je konzumirana u velikim količinama. Sve što je višak pojedenog naš metabolički kompjutor – mozak – preusmjerava. Pitate se kamo? Odgovor je jednostavan – u salo! Isto je i sa šećerima koji se ne sagore i ne potroše. Slažu se oko mišića, a ako ih oni ne 'potroše, postaju - salo. Upravo je stoga važno jesti manje i češće obroke kako ne bismo preopteretili 'radnike' u organizmu zadužene za preradu šećera, masti i svega ostalog što unesemo u organizam.

'Istina, kebab, ćevapi, pizza i burek nisu hrana koju bi trebalo dijeliti na manje obroke i ostavljati nekoliko sati jer pripremljeni su tako da ne mogu stajati. Zato razmislite o tome da porciju podijelite s ukućanima ili kolegama ako ih baš silno želite pojesti', ističe nutricionistica Ksenija Sušac.

arti-201103180031006Kebab (900 kalorija) - Brzo jelo koje je mnogima alternativa za ručak ili večeru sadrži čak 900 kalorija. Ta se vrijednost može i povećati ako kao dodatke, uz povrće, uzimate i feta sir. Najveći dio kalorijske vrijednosti nose kalorični umaci i masno meso. Nutricionisti upozoravaju da ovakve kalorijske bombe treba izbjegavati, posebno u večernjim satima

Big Mac (495 kalorija) - Omiljeni sendvič iz McDonald’sa sadrži gotovo 500 kalorija i čak 25 posto masti. Bogat je i šećerima – sadrži ih više od osam posto. Doda li se sendviču i krumpiriće te veliko gazirano piće koje većina građana konzumira uz ovaj obrok, ukupna kalorijska vrijednost ovog obroka penje se i na više od 1000 kalorija, odnosno na čak pola dnevnih kalorijskih vrijednosti odraslog čovjeka.

Burek (700 kalorija) - Čak je 700 kalorija nagomilano u 'trokutiću' bureka sa sirom. Ako ste ljubitelji mesne varijante, tada se vrijednost penje za još sto kalorija. Porcija bureka sadrži čak 40 posto masti, pa ga nije dobro jesti često jer može izazvati probleme s probavom.

Pizza (720 kalorija) - Omiljeni obrok većine zaposlenih i njihovih obitelji, također je kalorijska bomba. Ovisno o sastojcima, vrijednost se mijenja, ali polovica ovog jela u prosjeku sadrži 720 kalorija, što znači da cijela velika pizza sadrži čak 1.440 kalorija, a to pokriva dnevnu potrebu za energijom žene od 50-ak kilograma.

Ćevapi (910 kalorija) - Gotovo tisuću kalorija sadrži porcija velikih ćevapa. Dodamo li tome i umake, poput kajmaka, vrhnja i ajvara koje mnogi vole uz ovo jelo, prosječna vrijednost jednoga takva obroka penje se na više od 1.000 kalorija. Pridodamo li tome i veliko pivo ili slatko gazirano piće, cijeli obrok opasno se približava granici od čak 1.500 kalorija po obroku.

Vezani članci:

arti-201103180031006 arti-201102170086006 arti-201102040757006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali