Puno bolje šanse / Zatajenje srca moglo bi se liječiti korištenjem matičnih stanica iz pupčane vrpce?

Image
Foto: Thinkstock

Koristeći matične stanice, istraživači su poboljšali srčani mišić i funkciju, utirući put neinvazivnim terapijama

27.9.2017.
12:45
Thinkstock
VOYO logo

Glavni autor ove studije je dr. Jorge Bartolucci, profesor na Universidad de los Andes (UANDES) in Santiago, Čile, a drugi autor jest dr. Fernando Figueroa, profesor medicine u UANDES-u.

Dr. Bartolucci i njegovi kolege proveli su istraživanje u kojem su uspoređivali pacijente s intravenskom injekcijom matičnih stanica iz pupčane vrpce, s pacijentima koji su primili placebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati - koji su objavljeni u časopisu Circulation Research - "ohrabrujući" su, kaže dr. Figueroa objašnjavajući da bi rezultati mogli poboljšati stope preživljavanja kod pacijenata sa zatajenjem srca, koji su trenutno vrlo razočaravajući.

Sad se očekuje se da će polovica svih pacijenata sa zatajenjem srca umrijeti u prvih 5 godina nakon dijagnoze, a desetogodišnja stopa preživljavanja je manja od 30 posto. U svijetu, vjeruje se da 26 milijuna ljudi živi s tim stanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod zatajenja srca, mišići srca oslabljuju i više ne mogu pumpati krv kroz tijelo na odgovarajući način. Može zahvatiti desnu, lijevu ili obje strane srca. Može doći I do zastoja krvi u drugim dijelovima tijela, poput jetra ili pluća.

Autori novog istraživanja kažu da su prethodna istraživanja već istraživala potencijal matičnih stanica  iz koštane srži za liječenje zatajenja srca, ali kažu da se matične stanice iz pupkovine nikada nisu ispitivale, prenosi medicalnewstoday.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje se pokazalo sigurnim i učinkovitim

U istraživanju podijelili su 30 bolesnika - u dobi između 18 i 75 godina - u dvije male skupine: jedna je primila terapiju, a druga je primila placebo. Pacijenti u obje skupine imali su stabilno zatajenje srca, koje je prikladno liječeno standardnim lijekovima.

Matične stanice koje su koristili istraživači uzete su iz pupčane vrpce ljudskih posteljica. Donirali su ih zdrave majke koje su rodile u terminu i to carskim rezom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da je u skupini koja je dobivala terapiju matičnim stanicama, poboljšana sposobnost srca da pumpa krv u godini nakon tretmana. Čini se i da terapija matičnim stanicama poboljšava svakodnevno funkcioniranje i kvalitetu života liječenih pacijenata.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo