Zastrašujuć razlog zašto mobitel ne biste trebali držati na stolu kad ste s nekom drugom osobom

Image
Foto: Glenn3095/Flickr

Sljedeći put kad ste s nekim na kavi ili na večeri, mobitel spremite što dalje od sebe

28.2.2017.
11:00
Glenn3095/Flickr
VOYO logo

Većina nas, tijekom večere, kave ili druženja s prijateljima, obitelji ili kolegama, na stolu, na vidljivom mjestu drži svoj pametni telefon.

Iako ga zapravo i ne provjeravamo niti išta radimo na njemu, on je ipak na vidljivom mjestu kao podsjetnik da postoji i da bi potencijalno mogli dobiti neku poruku, poziv ili notifikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čini se kako bismo ovu naviku trebali odmah srezati u korijenu, jer ona jako loše utječe na ljude s kojima se nalazimo i na naše međusobne odnose, barem su tako pokazali rezultati nove dvije studije.

Negativni osjećaji

Image
Foto: flickr

A rezultati kažu sljedeće, ako tijekom druženja s nekime svoj pametni telefon držite na vidljivom mjestu, on će prema vama osjećati negativnije osjećaje čak i ako taj isti mobitel uopće ne koristite, piše She Finds.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U obje studije smo pronašli dokaze kako pametni telefoni mogu imati negativan utjecaj na bliskost, povezanost i kvalitetu razgovora i komunikacije", tvrdi znanstvenik koji je vodio studije, Andrew Przybylski. I to potpuno ima smisla s obzirom da vaša pažnja, barem djelomično, i iako toga niste svjesni, odlazi na taj mobitel koji se nalazi na stolu.

Fokus nije na komunikaciji, već na tisuću drugih stvari

Image
Foto: freestocks.org/flickr

"Prisutnost mobitela može pojedince navesti da razmišljaju o ljudima ili događajima izvan trenutnog socijalnog konteksta u kojem jesu. Na taj način njihova se pažnja skreće od trenutnog interpersonalnog iskustva i fokusiraju se na brojne druge brige i interese", objašnjava Przybylski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga sljedeći put kada se nalazite s prijateljem, dečkom, djevojkom, tatom, mamom, sestrom, bratom ili bakom, mobitel stavite u torbu i nemojte ga držati na vidljivom mjestu. Istog ćete trenutka primijetiti potpuno novu razinu povezanosti i vaši će odnosi s ljudima biti čvršći i bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo