Zašto ustvari akupunktura djeluje

Drevni tretman terapeutskim iglicama smanjuje upalne procese i zaustavlja smrt nervnih stanica te tako obnavlja funkcioniranje oštećene kralježnice.

13.5.2010.
16:43
VOYO logo

Štakori s oštećenom kralježnicom mogu ponovno hodati zahvaljujući akupunkturi, dokazali su južnokorejski znanstvenici. No, ne zbog poboljšanog protoka energije ili "chi". Umjesto toga, drevni tretman smanjuje upalne procese i zaustavlja smrt nervnih stanica.

Dr. Doo Choi i njegove kolege sa Sveučilišta Kyung Hee u Seoulu, Južna Koreja oštetili su kralježnice 75 štakora. Jednu trećinu oporavljali su uz pomoć akupunkture na dva mjesta: Shuigou – između njuške i ustiju i Yanglingquan – na gornjem dijelu stražnje noge. Drugi štakori nisu dobili tretman akupunkturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 35 dana štakori iz grupe koja je primila terapiju akupunkturom magli su uspraviti se i hodati bolje. Štakori iz druge grupe još su uvijek vukli svoje zadnje noge.

Životinje koje su prošle akupunkturu imale su i manji broj mrtvih nervnih stanica te manju razinu proteina koji uzrokuju upale nakon ozljede kralježnice. Jedno od objašnjenja je da iglice izazivaju reakciju na stres koja smanjuje upale. Ovo je vrlo bitno jer se zna da kod ljudi ove upale uzrokuju smrt nervnih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štakori u eksperimentu su akupunkturu primili odmah nakon ozljede, dok većina pacijenata do terapeuta dođe uglavnom nakon što prođe barem tri mjeseca od ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo