Tijekom posljednjih godina masnoće su došle na loš glas, ali sad se čini da više nije tako. Počinje se shvaćati koliko su važne za zdravlje mozga, hormona, pa čak i za gubitak težine. Naravno, nisu sve masnoće jednake (loše masnoće mogu povećati rizik od povećanja tjelesne težine i kroničnih bolesti), a postoje masnoće koje su vrlo zdrave.
Nutricionistkinja Megan Fahey objasnila je za MGBfoodzašto su masnoće važne:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Masnoće su potrebne za osjećaj sitosti. "Masnoća je makronutrijent koji potiče mozak da prepozna osjećaj sitosti i tako se smanjuje prejedanje", kaže Fahey.
- Masnoće su potrebne za apsorpciju vitamina i minerala. "Četiri vitamina se mogu apsorbirati samo u prisutnosti masnoća: vitamini A, D, E i K", dodaje dalje. Osim toga, brojni antioksidansi, poput likopena, bolje se apsorbiraju u prisutnosti masnoća, a istraživanja su povezala zasićene masti s poboljšanom apsorpcijom kalcija i zdravijim kostima.(Foto: Thinkstock)
- Masnoće održavaju rad mozga i živaca. "Mozak je u osnovi sastavljen od masnoća i kolesterola, tako da su masnoće izuzetno važne za funkcioniranje mozga", kaže Fahey, dodajući da masnoća također štiti i izolira živce, te im omogućava slanje signala između mozga i živaca.
- Masnoće i kolesterol potiču seksualni nagon. "Zasićene masnoće i kolesterol neophodni su za sintezu spolnih hormona - estrogena, progesterona, testosterona - i pomažu u održavanju ukupne hormonske ravnoteže", kaže Fahey.
Pročitajte još:
- Nutricionistkinja Matković Melki: 'Kolesterol više nije negativac u prehrani'
- Suprotno dosadašnjim uvjerenjima: jedite maslac, sir i meso i živjet ćete dulje
- Preskakanje doručka ipak 'pali': ako želite smršavjeti ne jedite do ručka
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa