i ne možemo prestati /

Zašto se tješimo hranom kad smo tužni?

Image
Foto: PHOTOS/ILUSTRACIJA

Mnogi se ljudi tješe hranom kada dožive emotivan slom, no zašto tada jednostavno ne možemo prestati jesti?

10.6.2013.
17:08
PHOTOS/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Nova studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Wurzburg u Njemačkoj, govori o tome da emocije mogu učiniti da okus hrane bude drugačiji i da tada slabije registriramo koliko kalorija unosimo.

Tako ljudi koji su djelomično sretni ili tužni bolje 'otkrivaju' gorak, sladak ili kiseo okus. Naime, gledajući emotivne snimke ispitanicima je sposobnost detektiranja ovih okusa porasla za 15 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanici su pogledali tri različite snimke - jednu sa sretnom, jednu s tužnom scenom te jednu dosadnu snimku. Istraživači su im zatim dali da probaju kremasta pića koja su sadržavala različite razine masnoće.

Utvrđeno je da dosadne snimke nisu imale utjecaja na čulo okusa, no emotivne jesu i to tako da ispitanici nisu mogli otkrili imaju li pića visoku ili nisku koncentraciju masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači kažu da ovo otkriće može pomoći ljudima koji pate od depresije kao i onima koji žele na dijetu, a imaju emotivnih problema.



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo