Zašto su rajčice iz supermarketa bez okusa?

Novo istraživanje otkrilo je razloge zbog kojih rajčice iz trgovine jednostavno nisu onakve kakve bi trebale biti.

1.7.2012.
15:20
VOYO logo

Naime, odgovor leži u mutaciji gena zbog koje uzgojena rajčica dozrijeva ravnomjerno. Problem je što su rajčice s mutacijom manje učinkovite u fotosintezi, zbog čega proizvode manje šećera i drugih spojeva pa nisu tako slatke, otkriva novo istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Science.

Mutirani gen išao je zadnjih sedamdeset godina na ruku proizvođača koji su zbog njega dobivali rajčice savršenog oblika i boje, te lakšu berbu - sve su dozrijevale u isto vrijeme, što je omogućavalo masovnu berbu koja je jeftinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ta prednost kako naglašavaju stručnjaci sada bi im mogla biti mana. Naime, kako ističe Harry Klee, molekularni genetičar sa Sveučilišta u Floridi savršen izgled rajčica mogao bi postati problem za uzgajivače i prodavače.

'Za voće koje nije savršene boje i oblika pomislit ću kako je ukusnije', objasnio je svoje rezoniranje Klee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo