ZAŠTO NAM JE ZIMI ČEŠĆE SILA NA WC? / Premda za to postoji savršeno objašnjenje, čuvajte se ovih triju stanja

Image
Foto: Shutterstock

Često mokrenje može biti štetno za prirodnu ravnotežu tijela

15.12.2019.
8:21
Shutterstock
VOYO logo

Sigurno ste primijetili kako u zimskim mjesecima morate mokriti nešto češće nego inače. Stručnjaci poručuju da je to sasvim normalno i događa se zbog biološkog procesa koji se naziva hladnom diurezom. Proces započinje nakon što se tjelesna temperatura spusti.

"Biološki odgovor jest preusmjeriti krv u središnji dio tijela kako bi se stvorila toplina, dok bubrezi otpuštaju višak tekućine da bi se, pak, smanjio pritisak. U tom procesu pojačava se proizvodnja urina, zbog čega češće osjećamo potrebu za mokrenjem upravo u zimskim mjesecima", objasnila je dr. Diana Gall za Mirror.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

woman with urine urgency in the bathroom

Ponekad može završiti 'kobno'

Ovaj tjelesni fenomen još uvijek nije dovoljno istražen, što znači da ne znamo koliko niska temperatura treba postati prije nego što proces započne. "Ono što svakako znamo jest da ćete vjerojatno osjetiti posljedice ako dugo stojite vani ove zime", rekla je Gall.

Ona savjetuje ljudima da se zagriju i pokušavaju izbjegavati dugo stajanje vani. Također je objasnila kako često mokrenje može biti "štetno" za prirodnu ravnotežu vašega tijela - a u nekim se slučajevima čak može završiti "kobno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Čuvajte se ovih triju stanja

"Često mokrenje zbog diureze zapravo može biti štetno za prirodnu ravnotežu soli, vode i minerala u vašem tijelu, što može dovesti do stanja kao što su: hiponatremija - kada u tijelu nema dovoljno natrija, hiperkalemija - previše kalija i hipokalemija - nedovoljno kalija", objašnjava Gall.

"Sva tri stanja mogu se pokazati fatalnima u ekstremnim okolnostima. Također, ako previše plačete, trebate nadomjestiti izgubjenu tekućinu kako biste izbjegli dehidraciju", zaključila je ova liječnica iz mrežnoga medicinskog servisa "Doctor 4 U".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo