Zašto je potrebno jesti (ili piti) ciklu, čudotvornu 'kraljicu iz zemlje'

Poznata je po svojim anti-kancerogenim tvarima i karotenoidima, bogat je izvor folne kiseline, sadrži većinu potrebnih minerala, liječi slabokrvnost, snizuje kolesterol...

4.2.2013.
10:17
VOYO logo

Cikla je po svojim karakteristikama jedna od najhranjivijih namirnica koje možete svakodnevno konzumirati, te predstavlja idealan izbor tijekom ovih zimskih mjeseci.

Osim što je poznata zbog anti-kancerogenih tvari i karotenoida, bogat je izvor folne kiseline, a prepuna je i antioksidansa, kojima organizam duguje zaštitu od prijevremenog starenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekovita svojstva

Bogata je mikroelementima kao što su jod, bakar, selen i vanadij, a od prijekopotrebnih minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo. Cikla se koristi za čišćenje organizma od toksina te predstavlja najbolji prirodni lijek u liječenju slabokrvnosti.

Osim toga cikla je bogata betaninom i betainom što je izuzetno važno za krvne žile, funkciju jetre i žuči, reguliranje krvnog tlaka i snižavanje kolesterola do čak 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljna boja antocijan suzbija rast stanica tumora, pa je cikla odlična za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te se koristi kao lijek za liječenje posljedica tih zračenja.

Kako uzimati ciklu?

Iako se cikla može konzumirati u kuhanom obliku, najbolje ju je uzimati u sirovu. Tijekom ovih hladnih dana mnogi je konzumiraju i ukiseljenu, no najbolje je piti sok od cikle, koji je vrlo jednostavan za napraviti. Samo je izmiksate te po želji dodate mrkvu, jabuku, limun ili što god vam padne na pamet i vaša dnevna doza zdravlja je podmirena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo