Cikla je po svojim karakteristikama jedna od najhranjivijih namirnica koje možete svakodnevno konzumirati, te predstavlja idealan izbor tijekom ovih zimskih mjeseci.
Osim što je poznata zbog anti-kancerogenih tvari i karotenoida, bogat je izvor folne kiseline, a prepuna je i antioksidansa, kojima organizam duguje zaštitu od prijevremenog starenja.
Ljekovita svojstva
Bogata je mikroelementima kao što su jod, bakar, selen i vanadij, a od prijekopotrebnih minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo. Cikla se koristi za čišćenje organizma od toksina te predstavlja najbolji prirodni lijek u liječenju slabokrvnosti.
Osim toga cikla je bogata betaninom i betainom što je izuzetno važno za krvne žile, funkciju jetre i žuči, reguliranje krvnog tlaka i snižavanje kolesterola do čak 40 posto.
Biljna boja antocijan suzbija rast stanica tumora, pa je cikla odlična za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te se koristi kao lijek za liječenje posljedica tih zračenja.
Kako uzimati ciklu?
Iako se cikla može konzumirati u kuhanom obliku, najbolje ju je uzimati u sirovu. Tijekom ovih hladnih dana mnogi je konzumiraju i ukiseljenu, no najbolje je piti sok od cikle, koji je vrlo jednostavan za napraviti. Samo je izmiksate te po želji dodate mrkvu, jabuku, limun ili što god vam padne na pamet i vaša dnevna doza zdravlja je podmirena.