Zašto doktori ignoriraju? Menstrualni bolovi su loši kao i srčani udar

Image
Foto: Thinkstock

Muškarci čekaju u prosjeku 49 minuta prije nego dobiju liječničku pomoć zbog bolova u trbuhu. Žene čekaju 65 minuta zbog istih simptoma

18.8.2016.
18:02
Thinkstock
Play logo

Smatra se da je to zato što su žene sklone pretjerivanju i dramatiziranju.

John Guillebaud, profesor reproduktivnog zdravlja na University College London, otkrio je da su istraživanja pokazala kako bolna mjesečnica može biti jednako loša kao srčani udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Muškarci to ne shvaćaju i misle da tome ne treba pridavati veliku pažnju. Ja vjerujem da je to nešto što treba adekvatnu njegu i skrb kao i sve drugo u medicini.", kazao je Guillebaud.

shimmer fallback
shimmer fallback

Nedavna istraživanja su pokazala kako se menstrualna bol ne shvaća ozbiljno kod liječnika općenito.

Nažalost, puno žena proživljava pravu agoniju jer postoje i stanja pri kojima žene osjećaju ozbiljne bolove. Najčešće se radi o dismenoreji. To je klinički terminu za bolne menstruacije koje ženama onemogućuju obavljanje svakodnevnih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedovoljno istraženo

Dismenoreja pogađa jednu od pet žena, tvrdi američka akademija obiteljskih liječnika, a nevjerojatno je koliko je malo istraženo to područje, te mnogi doktori tek odmahuju rukom na spominjanje simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se simptomi među ženama znaju prilično razlikovati, jednu stvar sve dijele: niti jedna obično ne dobije točan odgovor od svojeg liječnika zašto se to događa i kako se može spriječiti.

shimmer fallback
shimmer fallback

No, treba znati da uz dismenoreju postoji još jedan uzrok velikih bolova,a to je endometrioza. Dok je u prvom slučaju riječ tek o bolnim menstruacijama bez objašnjenja, u drugom se radi o ozbiljnom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da oko 10 posto žena koje ovuliraju u SAD-u boluje od endometrioze, na čiju se dijagnozu obično čeka 10-ak godina.

Radi se o krivo smještenom tkivu sluznice maternice, koje krvari tijekom mjesečnice. Ako se ne liječi, može uzrokovati neplodnost, a unatoč tome i dalje nije poznato što uzrokuje ovu bolest, te zašto su neke žene predodređene za to stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je nevjerojatno da niti jedno od ta dva stanja nije dovoljno istraženo i da je liječenja vrlo ograničene. U oba slučaja, većina će liječnika ženama tek preporučiti uzimanje analgetika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo