ZNANSTVENICI NA NOGAMA /

Sastojak u slatkišima i pastama za zube povezan sa srčanim i moždanim udarom!?

Image
Foto: shutterstock

Uobičajeni zaslađivač koji se nalazi u slatkišima, žvakaćim gumama i pasti za zube povezan je s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, a nije jedini

7.6.2024.
12:27
shutterstock
VOYO logo

Konzumacija većih količina hrane i proizvoda koji sadrže ksilitol može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja uzrokovanih krvnim ugrušcima, rekli su istraživači klinike Cleveland.

Uobičajena zamjena za šećer naziva se šećerni alkohol jer kombinira svojstva molekula šećera i molekula alkohola. Često se koristi u slatkišima bez šećera, žvakaćim gumama, kolačima i keksima, a čak se dodaje i proizvodima poput paste za zube i vodice za ispiranje usta. Sadrže ga i neke vrste maslaca od kikirikija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ksilitol povećava rizik od krvnih ugrušaka

Dr. Hazen, voditelj kardiovaskularnih i metaboličkih znanosti na Lerner istraživačkom institutu klinike Cleveland, rekao je: "Ova studija pokazuje hitnu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i umjetnih zaslađivača, osobito jer se i dalje preporučuju u borbi protiv stanja poput pretilosti ili dijabetesa. To ne znači da izbacite pastu za zube ako sadrži ksilitol, ali trebali bismo biti svjesni da konzumacija proizvoda koji sadrži visoke razine može povećati rizik od događaja povezanih s krvnim ugrušcima."

Image
zabranjene kombinacije /

Hrana i lijekovi koji se ne smiju miješati: Trošite li išta od ovoga, pazite što jedete!

Image
zabranjene kombinacije /

Hrana i lijekovi koji se ne smiju miješati: Trošite li išta od ovoga, pazite što jedete!

Istraživački tim nedavno je otkrio sličnu vezu između eritritola — kemikalije koja se koristi u nekim energetskim pićima, i većeg rizika od srčanog i moždanog udara. Njihova posljednja studija, objavljena u European Heart Journalu, analizirala je podatke o više od 3.000 pacijenata u SAD-u i Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da su visoke razine ksilitola povezane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti tijekom razdoblja od tri godine. Trećina pacijenata s najvećom količinom ksilitola u krvnoj plazmi imala je veću vjerojatnost da će doživjeti kardiovaskularni problem. Kako bi potvrdili svoja otkrića, istraživački tim proveo je klinička ispitivanja i otkrio da ksilitol uzrokuje zgrušavanje trombocita i povećava rizik od krvnih ugrušaka.

Image
Foto: Shutterstock

Gdje se sve nalazi zaslađivač?

Istraživači su također pratili aktivnost trombocita kod ljudi koji su pili piće zaslađeno ksilitolom i usporedili ga s ljudima koji su pili piće zaslađeno glukozom. Otkrili su da se sposobnost zgrušavanja značajno povećala odmah nakon konzumiranja ksilitola, ali ne i glukoze. Istraživači su rekli da su potrebne daljnje studije kako bi se procijenilo je li dugotrajna konzumacija ksilitola sigurna za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također su primijetili da je studija imala nekoliko ograničenja - na primjer, mogli su samo potvrditi vezu između ksilitola i srčanih i moždanih udara, a ne zaslađivač koji je uzrokovao te zdravstvene probleme.

Oni preporučuju razgovor s liječnikom ili ovlaštenim dijetetičarom kako biste saznali više o izboru zdrave hrane i dobili personalizirane preporuke.

Ovi podaci pojavili su se nakon što je istraživanje pokazalo da umjetni zaslađivač neotam - koji se nalazi u kolačima, pićima i žvakaćim gumama - može oštetiti crijeva i uzrokovati ozbiljne bolesti, piše The Sun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: U čemu je tajna dugovječnosti i imaju li stogodišnjaci išta zajedničko?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo