Konzumacija većih količina hrane i proizvoda koji sadrže ksilitol može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja uzrokovanih krvnim ugrušcima, rekli su istraživači klinike Cleveland.
Uobičajena zamjena za šećer naziva se šećerni alkohol jer kombinira svojstva molekula šećera i molekula alkohola. Često se koristi u slatkišima bez šećera, žvakaćim gumama, kolačima i keksima, a čak se dodaje i proizvodima poput paste za zube i vodice za ispiranje usta. Sadrže ga i neke vrste maslaca od kikirikija.
Ksilitol povećava rizik od krvnih ugrušaka
Dr. Hazen, voditelj kardiovaskularnih i metaboličkih znanosti na Lerner istraživačkom institutu klinike Cleveland, rekao je: "Ova studija pokazuje hitnu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i umjetnih zaslađivača, osobito jer se i dalje preporučuju u borbi protiv stanja poput pretilosti ili dijabetesa. To ne znači da izbacite pastu za zube ako sadrži ksilitol, ali trebali bismo biti svjesni da konzumacija proizvoda koji sadrži visoke razine može povećati rizik od događaja povezanih s krvnim ugrušcima."
Istraživački tim nedavno je otkrio sličnu vezu između eritritola — kemikalije koja se koristi u nekim energetskim pićima, i većeg rizika od srčanog i moždanog udara. Njihova posljednja studija, objavljena u European Heart Journalu, analizirala je podatke o više od 3.000 pacijenata u SAD-u i Europi.
Utvrđeno je da su visoke razine ksilitola povezane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti tijekom razdoblja od tri godine. Trećina pacijenata s najvećom količinom ksilitola u krvnoj plazmi imala je veću vjerojatnost da će doživjeti kardiovaskularni problem. Kako bi potvrdili svoja otkrića, istraživački tim proveo je klinička ispitivanja i otkrio da ksilitol uzrokuje zgrušavanje trombocita i povećava rizik od krvnih ugrušaka.
Gdje se sve nalazi zaslađivač?
Istraživači su također pratili aktivnost trombocita kod ljudi koji su pili piće zaslađeno ksilitolom i usporedili ga s ljudima koji su pili piće zaslađeno glukozom. Otkrili su da se sposobnost zgrušavanja značajno povećala odmah nakon konzumiranja ksilitola, ali ne i glukoze. Istraživači su rekli da su potrebne daljnje studije kako bi se procijenilo je li dugotrajna konzumacija ksilitola sigurna za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također su primijetili da je studija imala nekoliko ograničenja - na primjer, mogli su samo potvrditi vezu između ksilitola i srčanih i moždanih udara, a ne zaslađivač koji je uzrokovao te zdravstvene probleme.
Oni preporučuju razgovor s liječnikom ili ovlaštenim dijetetičarom kako biste saznali više o izboru zdrave hrane i dobili personalizirane preporuke.
Ovi podaci pojavili su se nakon što je istraživanje pokazalo da umjetni zaslađivač neotam - koji se nalazi u kolačima, pićima i žvakaćim gumama - može oštetiti crijeva i uzrokovati ozbiljne bolesti, piše The Sun.
POGLEDAJTE VIDEO: U čemu je tajna dugovječnosti i imaju li stogodišnjaci išta zajedničko?