PRAVILO OD 21 SEKUNDE / 'Zakon mokrenja' otkriva koliko dugo treba urinirati: Štoperice na sunce i provjerite je li vaš mjehur zdrav!

Stručnjaci su uspjeli izraditi jednadžbu koja bi trebala otkriti koliko dugo bi svaka životinja trebala urinirati

26.9.2021.
12:17
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije šest godina, nagrada Ig Nobel koja se dodjeljuje znanstvenim radovima komične prirode i sumnjive svrhovitosti, dodijeljena je snimanju životinja koje uriniraju u zoološkim vrtovima. Tim je skovao termin "zakon mokrenja" koji je pokazao kako životinje različitih veličina imaju različitu dinamiku i trajanje uriniranja, piše IFLScience.

Njihovi rezultati pokazali su kako kod životinja koje teže više od tri kilograma pražnjenje mjehura traje otprilike 21 sekundu. Kod manjih životinja, primjerice štakora, mokrenje se može odviti u djeliću sekunde. Studija je pomogla potvrditi kako trajanje mokrenja nije povezalo samo s pritiskom na mokraćni mjehur, već je povezano i s gravitacijom. Naime, kod manjih životinja trajanje mokrenja ograničeno je površinskom napetošću urina.

"Veće životinje imaju duže uretre, a time i veću gravitacijsku silu koja pokreće protok, što im omogućuje da isprazne svoje mjehure u približno istom trajanju. Uretra je cijev koja usmjerava urin prema dolje, stoga povećava gravitacijsku silu koja djeluje na urin i brzinu kojom urin izbacuje iz tijela. Dakle, uretra je ključna za sposobnost brzog pražnjenja mjehura", stoji u studiji.

Pokazatelj nekih zdravstvenih problema

Koristeći prikupljene podatke, stručnjaci su uspjeli izraditi jednadžbu koja bi trebala otkriti koliko dugo bi svaka životinja trebala urinirati. Odstupanje od tog trajanja mokrenja moglo bi biti pokazatelj bolesti mjehura, infekcija ili problema s prostatom.

Urologinja Nicole Eisenbrown kazala je kako ovo "pravilo od 21 sekunde" može biti korisno za praćenje zdravlja i navika ljudi. Dakle, ako uvidite da mokrite znatno duže ili kraće od 21 sekunde, možda mokraću zadržavate predugo ili pak nedovoljno.

Različite brzine protoka mokraće mogu biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali i manjih. Primjerice, ako često mokrite, to može biti simptom kamenaca u mjehuru ili cistitisa, dok bi dulje mokrenje i slabiji mlaz moglo ukazivati na probleme s prostatom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali