Biljke iz obitelji mahunarki su bogate esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Uz to, kao lužnata hrana sadrže puno više hranjivih tvari nego plodovi s većom koncentracijom vode, pa su pogodne i za prehranu male djece. Odlično se slažu sa žitaricama jer su bogate aminokiselinama koje žitarice nemaju pa se njihovom kombinacijom dobiva uravnotežen obrok i bez mesa.
Najpopularniji među njima je svakako grah koji je u Europu donesen u 16. stoljeću, kad i krumpir i kukuruz. Od tada je razvijeno mnoštvo bijelih i obojenih sorti raznih oblika.
Kalorije, kolesterol, nadimanje
Grah ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kcal, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, kobasice, suho meso). Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima; natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom... Ne sadrži velike količine vitamina, no klijanjem graha povećava se njihova količina, posebno vitamina E i C.
Zanimljivo, ali zrno graha sušenjem ne gubi hranjive sastojke. Dokazano je da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Kako osobama koje imaju problema s probavom grah ne bi bio pretežak, preporučuje im se konzumiranje pasiranog graha ili dodavanje začina koji smanjuju napuhavanje (lovor, kim, mažuran, timijan).
Vezani članci:
arti-201107010549006 arti-201107190446006