Britanska agencija za hranu UK Food Standard Agency svojevremeno je lansirala kampanju Go for Gold kako bi podignula svjesnost o štetnosti zagorene hrane, zbog spoja akrilamida koji nastaje pri zagaranju škrobnih namirnica.
Akrilamid se stvara kod prženja i pečenja, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, može izazvati rak. Nalazi seu puno vrsta hrane i prirodan je produkt procesa zagrijavanja.
Najviše razine akrilamida su u škrobnoj hrani koja se termički obrađuje iznad 120 stupnjeva, kao što su kruh, pahuljice, krekeri, keksi ili kava. Kada se kruh stavlja u toster, proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog spoja.
Agencija za standardiziranje hrane (FSA) preporučivala je da se pažljivo slijede upute i da se izbjegava da hrana dobije pocrni, odnosno da se vodi računa da ostane zlatba (Go For Gold).
No, znanstvenici su nakon novih istraživanja na miševima donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida. Europska agencija za hranu u priopćenju je navela da treba biti vrlo oprezan kada se rezultati dobiveni na životinjama prenose na ljude.
I dalje stručnjaci tvrde da akrilamid i njegovi metaboliti oštećuju DNK i izazivaju karcinom kod miševa, no i da su dokazi koji pokazuju da isto tako akrilamid djeluje na ljude, ograničeni i neuvjerljivi.
Kažu, ima i gorih čimbenika na ljudsko zdravlje, a to su pušenje i zagađeni zrak.
Pročitajte još:
- Nakon cigareta i na kavi upozorenja da uzrokuje rak
- Reš prepečen tost stavljen na crnu listu: stručnjak nam je u Direktu objasnio zašto
- Zastrašujuće otkriće: u 80 posto prehrambenih proizvoda za bebe pronađen arsen