ZABRINJAVAJUĆE POSLJEDICE COVIDA KOD DJECE I MLADIH: / Javio se sindrom koji pogađa bilo koji organski sustav u tijelu

Image
Foto: Shutterstock

Sindrom se javlja nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije koronavirusom, a može biti vrlo ozbiljan ako se ne otkrije na vrijeme

24.12.2020.
11:12
Shutterstock
VOYO logo

Ako vjerujete da je covid-19 opasan samo za starije, možda će vas ovaj podatak razuvjeriti. Naime, ovoga proljeća liječnici su kod djece i adolescenata nakon zaraze koronavirusom primijetili tzv. multisistemni upalni sindrom koji može napasti bilo koji organski sustav u tijelu.

Prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević, otkrio je za 24sata da ovaj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, koji su prije zaraze koronavirusom bili posve zdravi. Može se dogoditi i da se zabilježi kod starijih od 19 godina, dok najstariji pacijent u Hrvatskoj s ovim sindromom ima 22 godine. Dosad je zabilježeno oko desetak slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindrom se javlja nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-CoV-2, a traje nekoliko dana i može biti smrtonosan ako se ne prepozna na vrijeme.

"Varira od posve blage kliničke slike, do teške, koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem", objasnio je Tešović za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multisistemni upalni sindrom sličan je Kawasakijevom sindromu, dječjoj bolesti koja se očituje osipom, vrućicom, povećanjem limfnih čvorova, a ponekad upalom srca i zglobova.

Budući da je multisistemni upalni sindrom kojeg uzrokuje covid prvi put uočen tek prije nekoliko mjeseci, nemoguće je sa sigurnošću reći ostavlja li trajne posljedice. Liječi se imunomodularnom terapijom poput imunoglobulina i kortikosteroida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo