Na farmi u Kupincu jutro počinje rano jer Linda, Luna i Jagoda već čekaju na svoj red za mužnju. Ovdje se radi jako pažljivo jer ovo mlijeko će svježe i nepasterizirano doći do kupaca. Jedna veća greška značila bi kraj biznisa.
"Ja prodajem mlijeko direktno. Ovo mlijeko ide direktno iz laktofriza u kombi i u mljekomat. Ništa se ovom mlijeku ni ne oduzima ni ne dodaje, samo se ohladi",rekao je Željko Pažulj, proizvođač mlijeka.
Željko je prije pet godina postavio prvi mljekomat u Hrvatskoj, ali ga je brzo iz Zagreba preselio u Jastrebarsko. Ljudi iz grada su se, kaže, na početku bojali svježe namirnice, za razliku od onih sa sela.
"Ti ljudi znaju kaj je domaće mlijeko. On si uzme deset litara mlijeka, napravi si sir, vrhnju, sirutku. On si zna iskoristiti takvo mlijeko", dodao je Pažulj.
Potražnja za takvim mlijekom je u porastu, pa je u svega nekoliko godina u Hrvatskoj niknulo šezdesetak mljekomata. Većina ih se nalazi u sjevernom dijelu Hrvatske, dok ih je u cijeloj Dalmaciji svega nekoliko.
Hrvati daleko najviše kupuju mlijeko iz trgovina. Iz mljekomata kupuje mnogo manje ljudi, ali oni su vjerni.
Pasterizacijom i sterilizacijom ubijaju se i loše i dobre bakterije, ali rizik od kvarenja je kod neobrađenog mlijeka mnogo veći. Zato je važno držati se uputa. Ne smijete ga zaboraviti na sobnoj temperaturi. U frižideru može stajati i do tri dana, ali temperatura bi se trebala podesiti na niskih četiri stupnja. Preporučljivo ga je prokuhati, ali Željko tvrdi kako se njegovo može piti i ovako, odmah iz boce.
"Treba ako je netko osjetljiv na laktozu, a ako nije osjetljiv, ne treba se kuhati jer ako je čovjek naviknut na takvo mlijeko, ne treba ga kuhati", naglasio je Pažulj.
Mlijeko koje je tek nedavno pomuženo. Okus je to kojega bi bilo šteta zaboraviti.