Iako je maslačak za mnoge samo korov koji "napada" njegovane travnjake, pravi poznavatelji ljekovitih biljaka znaju da ova uobičajena livadna biljka ima brojne zdravstvene, ali i kulinarske prednosti.

arti-201104010748006U ljekovite se svrhe koristi maslačkov korijen, kao i listovi te cvjetovi. Istraživanja su pokazala kako ova ljekovita biljka pojačava apetit te služi kao blagi laksativ, pa čak i diuretik.

Maslačak se, osim toga, koristi i za liječenje niza bolesti poput masne jetre, žutice, žučnih kamenaca, upale slijepog crijeva, groznice, edema, ekcema, gihta, akni, pa čak i hepatitisa.

Livadna se biljka može koristiti i za liječenje rana te ublažavanja boli nakon uboda insekata, zahvaljujući svom antibakterijskom djelovanju. Dovoljno je na ubod prisloniti otkinutu stabljiku ili korijen biljke.

Iako maslačak služi kao diuretik, ova biljka ne "izvlači" kalij iz organizma. Ona se može koristiti kao tonik za jačanje bubrega, jetre, gušterače, slezene, crijeva i želuca jer obavlja eliminaciju toksina iz tijela.

Osobe koje pate od niskog šećera u krvi ili dijabetesa, svakodnevno bi trebale ispijati šalicu maslačkovog čaja. On također može pomoći kod probavnih poremećaja i općeg umora.

ordinacija.hr

Vezani članci:

arti-201102160016006 arti-201103280486006