Vrhunska zabluda o zimskoj prehrani

Sezona kupaćih kostima je iza nas i mnogi smatraju kako se zimi s dolaskom hladnijeg vremena treba mijenjati i način prehrane pa posežu za 'čvršćom' i kaloričnijom hranom.

29.10.2011.
19:36
VOYO logo

No, trebamo li uopće tijekom zime konzumirati više hrane kako bismo se sačuvali od hladnoće? Stručnjaci tvrde: riječ je o vrhunskoj zabludi.

Osobe s viškom kilograma intenzivnije proživljavaju osjećaj hladnoće od populacije s normalnom tjelesnom težinom. A evo odgovora zašto je to tako: sve suvišne kalorije koje unosimo u organizam pretvaraju se u bijelo adipozno tkivo. Međutim, treba imati na umu da samo smeđe adipozno tkivo čuva tjelesnu toplinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok bijelo adipozno tkivo pohranjuje energiju, smeđe tkivo sagorijeva kalorije koje potom griju organizam.

Postavlja se pitanje zašto imamo povećanu potrebu za hranom tijekom zimskih mjeseci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme naših predaka, zimskih su mjeseci bili povezani s glađu. Jedna teorija kaže da smo genetski programirani za povećanje masnih naslaga tijekom jeseni kako bismo mogli preživjeti zimu.

Međutim, za razliku od naših predaka - danas ne moramo pohranjivati masnoće jer imamo obilje hrane na raspolaganju tijekom cijele godine.

Budući da nismo prisiljeni gladovati, nemamo niti priliku potrošiti nagomilane zalihe sala.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike