Istraživači s Instituta za psihologiju Sveučilišta u Innsbrucku u Austriji otkrili da ljudi koji uživaju u gorkoj hrani i piću, kao što su kava, tamna čokolada i gin-tonic imaju veću vjerojatnost da pokazuju tendencije "makijavelizma, psihopatije, narcizama i svakodnevnog sadizma", piše Medical Daily.
U dva odvojena pokusa, 1.000 sudionika je trebalo kušati i rangrati dugački popis hrane i pića.
Mjerenje psihopatskih tendencija
Nakon toga ispunjavali su upitnik osobnosti kako bi se izmjerile njihove razine psihopatskih tendencija. To je uključivalo ocjene koliko se slažu ili se ne slažu s izjavama poput: "Uživam mučiti ljude".
Prema autorici istraživanja Christini Sagioglou, većina ljudi ne voli gorki okus jer ga povezujemo s divljom, otrovnom hranom. Međutim, to navodno izuzetno privlači upravo neustrašive psihopate.
Svakodnevni sadizam je konstrukt povezan s benignom mazohizam – uživanjem u bolnim aktivnostima – koju je prvi istražio i opisao psiholog Paul Rozin.
"Da citiram objašnjenje Paula Rozina: 'Za slučaj urođeno odbojne hrane, vjerojatno postoji zadovoljstvo u činjenici da je tijelo signalizira odbijanje, ali osoba zna da stvarna prijetnja ne postoji'", kaže Sagioglou.