Ovogodišnju je listu objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
Istraživači su promatrali 45 popularnih vrsta voća i povrća, te ih rangirali na temelju nađene količine pesticida. Važno je napomenuti da se sva ispitivanja provode na voću i povrću koje je oprano i/ili oguljeno, što su tipične mjere opreza od strane američkih potrošača.
Ipak, čak i znanstvenici koji su proveli studiju o pesticidima ne preporučuju odustajanje od navedenih plodova.
'Zdravstvene koristi od prehrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima', napisali su uz preporuku da potrošači kupuju organski uzgojene plodove koji im stoje na raspolaganju.
Najzatrovaniji plodovi:
Jabuke
Najzatrovanije voće, čak 98 posto testiranih jabuka pozitivno je na pesticide.
Celer
Ni celer nije prošao puno bolje. Čak 96 posto testiranih uzoraka celera pozitivno je na pesticide.
Paprika
Jedna paprika babura sadrži 15 različita pesticida. Osim toga, testirani uzorci sadrže 88 različitih ostataka pesticida.
Breskve
Ostaju na četvrtom mjestu i ove godine.
Jagode
Barem jedan uzorak jagoda imao je najmanje 13 različitih vrsta pesticida – drugi najveći stupanj zagađenosti.
Nektarine
S obzirom na količinu i težinu, imaju više pesticida od bilo koje druge hrane na popisu.
Grožđe
Grožđe sadrži 15 različitih pesticida na jednom uzorku i 64 različita spoja.
Špinat
Špinat je s petog mjesta iz 2011. pao na osmo mjesto ove godine.
Zelena salata
Zelena salata sadrži 78 različitih vrsta pesticida, navodi se u izvješću.
Krastavci
Krastavci imaju 80 različitih ostataka pesticida.
Američke borovnice
Barem jedan uzorak borovnice sadrži 13 različitih pesticida.
Krumpir
Čak 91 posto ukupnih uzoraka bilo je pozitivno na pesticide.
Lisnato povrće
Kelj i drugo lisnato povrće zavrijedili su posebnu pažnju jer imaju visoke količine organofosfornih insekticida (otrovni spoj koji utječe na neurološki sustav).
Zeleni grah
Zeleni grah također ima visoke količine organofosfornih insekticida.