Svakodnevno unosimo vitamin E, a da nismo niti svjesni koje funkcije ima u našem tijelu. Osim u biljnim uljima nalazi se i u kikirikiju, orasima, klicama (pšenične, kukuruzne), suncokretovom sjemenu, zobeno brašnu, jajima, majonezi, mesu, jetri, ribi, piletini, tamnozelenom povrću, mladom grašku, slatkom krumpiru...
Čemu služi? Osim što je moćan antioksidans pomaže i u popravljanju oštećenja staničnih membrana, koje štite stanicu od vanjskih utjecaja i određuju što ulazi i izlazi iz stanice. Smatra se da se taj učinak vitamina E ostvaruje na nekoliko načina. Kao antioksidans, eliminira opasne bioprodukte iz tijela, a zbog svoje topljivosti u mastima, i sam ulazi u membrane da ih zaštiti od slobodnih radikala.
Bez takvog popravljanja oštećenja, npr. na mišićnoj stanici, mišić postepeno slabi i propada u procesu sličnom mišićnoj distrofiji. Slabost mišića je česti simptom i u dijabetesu, još jednom stanju povezanim s neadekvatnim popravkom staničnih membrana.
Vitamin E je topljiv u mastima pa ga nije neophodno unositi svaki dan jer naš organizam može uskladištiti rezerve.
http://www.vitamini.hr/