Znanstvenici smatraju da oksidativni stres (oštećenje stanica uzrokovanih izloženošću kisiku) - ima bitnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti. Eksperimentalni podaci upućuju na to da se antioksidansima, hranjivim tvarima koje pomažu popraviti spomenutu štetu, organizam može zaštititi od degeneracije stanica živčanog sustava.
U organizam je bitno unositi barem četiri važna antioksidansa: vitamin E, vitamin C, beta karoten i flavonoide. Predlažemo stoga da konzumirate sljedeće namirnice:
Vitamin E: kikiriki, avokado, špinat, pšenične klice, maslac, orah, badem, sojino ulje (kao i mnoga druga biljna ulja) te jaja Vitamin C: naranče, kivi, sok od grejpa, grejp, karfiol, crvena paprika i crveni kupus Beta karoten: mrkva, špinat, juha od povrća, salata endivija i rajčice Flavonoidi: čaj, luk, jabuke i mrkve
Osobe koje konzumiraju povećane količine vitamina E (oko 18.5 miligrama po danu) imaju 25 posto manju vjerojatnost za razvoj demencije od osoba koje u organizam unose 9 miligrama dnevno. Konzumacija vitamina C, beta karotena i flavonoida nije povezana s rizikom od demencije.