Hrana uz koju ćete očuvati mozak

Povećana količina vitamina E, putem prehrane, povezana je s nižim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti, objavio je časopis Archives of Neurology.

9.10.2012.
14:05
VOYO logo

Znanstvenici smatraju da oksidativni stres (oštećenje stanica uzrokovanih izloženošću kisiku) - ima bitnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti. Eksperimentalni podaci upućuju na to da se antioksidansima, hranjivim tvarima koje pomažu popraviti spomenutu štetu, organizam može zaštititi od degeneracije stanica živčanog sustava.

U organizam je bitno unositi barem četiri važna antioksidansa: vitamin E, vitamin C, beta karoten i flavonoide. Predlažemo stoga da konzumirate sljedeće namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin E: kikiriki, avokado, špinat, pšenične klice, maslac, orah, badem, sojino ulje (kao i mnoga druga biljna ulja) te jaja Vitamin C: naranče, kivi, sok od grejpa, grejp, karfiol, crvena paprika i crveni kupus Beta karoten: mrkva, špinat, juha od povrća, salata endivija i rajčice Flavonoidi: čaj, luk, jabuke i mrkve

Osobe koje konzumiraju povećane količine vitamina E (oko 18.5 miligrama po danu) imaju 25 posto manju vjerojatnost za razvoj demencije od osoba koje u organizam unose 9 miligrama dnevno. Konzumacija vitamina C, beta karotena i flavonoida nije povezana s rizikom od demencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo