Danci koji konzumiraju namirnice svojstvene za krajnji sjever Europe dnevno unesu i do 422 kalorije manje te smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa za 20 do čak 40 posto.
Evo što bi trebalo imati u kuhinji:
1. Raženi kruh
Za razliku od bijeloga, raženi kruh potrebno je dvostruko duže žvakati i jednako toliko probavljati. Bogat je manganom, koji je dobar za razvoj kostiju. Dobar raženi kruh mora biti u potpunosti sačinjen od raži, specifičnog je okusa i može ga se pronaći u domaćim pekarnicama.
2. Povratak korjenima
Krumpir, peršin i sve ostalo što raste ispod zemlje odlično je za prehranu. Crvena repa ili cikla, bogata je antioksidansima, koji su glavni krivci za njezinu boju. Betalaini, crveni pigmenti, pomažu u vežu toksine na sebe i eliminiraju ih iz tijela.
3. Meso divljači
Srnetina, zečetina, veprovina, u slučaju Vikinga, to je meso soba, idealno je za prehranu po nordijskoj recepturi. Dobra zamjena divljači je janjetina i teletina. Losos, haringe i tunjevina idealna su dopuna prehrani. Meso ne treba jesti više od tri puta tjedno.
4. Ulje iz uljane repice
Niti maslinovo niti suncokretovo. Ulje iz uljane repice, a zovu ga još i kanolino ulje, baza je svih jela vikiške dijete. Odlično je za visoke temperature kuhanja, pa je pogodno za prženje, pečenje i roštiljanje.